Svet Vesti

Medicinari u Austriji odbijaju vakcinu Astrazeneka zbog straha od slabijeg dejstva

Vakcina Astrazeneka manifestuje procentualno najviše neželjenih efekata od svih imunizacionih sredstava korišćenih u Austriji objavila je Savezna služba za bezbednost u zdravstvu ove zemlje.

Njome je prema ovim podacima vakcinisano 3.961 osoba, a prijavljeno je 59 negativnih reakcija koje se uglavnom manifestuju kroz povišenu temperaturu, umor, groznicu, bolove u mišićima i na mestu uboda.

Medicinsko osoblje u Austriji većinski odbija vakcinisanje ovom vakcinom iz straha od nedovoljne zaštite od koronavirusa, sa čim se slaže i predsednik Svetskog lekarskog saveza Frank Urlih Montgomeri.

On smatra da je Astrazeneka bezbedna koliko i ostale vakcine, ali da se ne može ignorisati njeno slabije dejstvo.

– Smatram da osobe sa većim rizikom infekcije, među koje spadaju medicinsko osoblje i negovatelji, treba vakcinisati delotvornijim cepivom. Mora postojati mogućnost izbora vakcine, kako bi ostala visoka spremnost na imunizaciju – rekao je Montgomeri uz napomenu da se mlađa populacija, kojoj ne preti teži oblik bolesti slobodno može vakcinisati ovom vakcinom.

U više bolnica širom Austrije medicinsko osoblje odbija da primi vakcinu Astrazeneka, kako zbog neželjenih efekata, tako i zbog navodnog slabijeg dejstva, pre svega protiv novih sojeva, prenosi Beograd24.

Vakcina Astrazeneka izaziva neželjene efekte u 14,9 slučaja na 1.000 vakcina, dok je za Fajzer taj procenat 3,79, a u slučaju Moderne 5,71 objavljeno je nedavno.

Astrazeneka isporučuje dodatne vakcine Evropi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link