Svet Vesti

Medicinari u Austriji odbijaju vakcinu Astrazeneka zbog straha od slabijeg dejstva

Vakcina Astrazeneka manifestuje procentualno najviše neželjenih efekata od svih imunizacionih sredstava korišćenih u Austriji objavila je Savezna služba za bezbednost u zdravstvu ove zemlje.

Njome je prema ovim podacima vakcinisano 3.961 osoba, a prijavljeno je 59 negativnih reakcija koje se uglavnom manifestuju kroz povišenu temperaturu, umor, groznicu, bolove u mišićima i na mestu uboda.

Medicinsko osoblje u Austriji većinski odbija vakcinisanje ovom vakcinom iz straha od nedovoljne zaštite od koronavirusa, sa čim se slaže i predsednik Svetskog lekarskog saveza Frank Urlih Montgomeri.

On smatra da je Astrazeneka bezbedna koliko i ostale vakcine, ali da se ne može ignorisati njeno slabije dejstvo.

– Smatram da osobe sa većim rizikom infekcije, među koje spadaju medicinsko osoblje i negovatelji, treba vakcinisati delotvornijim cepivom. Mora postojati mogućnost izbora vakcine, kako bi ostala visoka spremnost na imunizaciju – rekao je Montgomeri uz napomenu da se mlađa populacija, kojoj ne preti teži oblik bolesti slobodno može vakcinisati ovom vakcinom.

U više bolnica širom Austrije medicinsko osoblje odbija da primi vakcinu Astrazeneka, kako zbog neželjenih efekata, tako i zbog navodnog slabijeg dejstva, pre svega protiv novih sojeva, prenosi Beograd24.

Vakcina Astrazeneka izaziva neželjene efekte u 14,9 slučaja na 1.000 vakcina, dok je za Fajzer taj procenat 3,79, a u slučaju Moderne 5,71 objavljeno je nedavno.

Astrazeneka isporučuje dodatne vakcine Evropi

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link