Magazin Svet

Austrijske bolnice pozvale u pomoć 1.000 penzionisanih lekara i sestara

bec-austrija

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da „uskoči“ svuda gde postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama.

Kao platu dobiće iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala “ penzionere “ da se dobrovoljno vrate na posao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti.

Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosti od 33 odsto, što predstavlja problem.

Da podsetimo, Austrija je od 22. novembra u lokdaunu usled teške epidemiološke situacije u kojoj se nalazi već dve nedelje, tokom kojih je imala petocifren broj novozaraženih korona virusom.

Na snagu je stupila zabrana izlaska iz stana u celodnevnom trajanju za sve građane, sa ciljem da se drastično smanje kontakti, a time širenje virusa.

Građani svoj dom mogu napuštati samo radi odlaska na posao, u školu, kod lekara, na vakcinaciju, testiranje, ali i u prodavnicu, pružanja pomoći drugim članovima porodice, radi snabdevanja životinja.

Takođe građani tokom lokdauna imaju i mogućnost izlaska iz stana u šetnju ili na individualni sport na otvorenom, ali sami, odnosno samo sa svojim ukućanima.

Posete su moguće samo najbližim rođacima, partnerima, ali samo pojedinačno.

 

Izvor: Tanjug

Hiljade ljudi na ulicama Beča protestuje protiv zaključavanja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link