Balkan Vesti

Mečka sa mladuncima zalutala u Berane – dovoljno da bi je njih dvojica ubili

Dve osobe uhapšene su zbog sumnje da su 18. februara, usmrtili medvedicu u Beranama, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Osumnjičenima čiji su inicijali M.Č. (30) i D.G. (36) iz Berana osnovni tužilac odredio je pritvor do 72 sata. Sumnjiče se za krivično delo “ubijanje i mučenje životinja i razaranja njihovog staništa”.

Tokom pretresa policija je oduzela više komada lovačkog oružja i municije radi veštačenja, piše Radio slobodna Evropa.

Ubijenu medvedicu je pronašao lovac Mladen Premović u šumi sela Rovca, nedaleko od Berana, grada na severu Crne Gore.

Ranije tokom dana u Beranama su primećena dva mečeta. I dok se jedno odmah vratilo u šumu drugo se popelo u krošnju drveta kod hotela u centru grada. Njega je Interventni tim za zaštitu krupnih zveri spustio nakon čega je vraćeno u prirodno stanište.

Gde je u tom periodu bila mečka, koja je kasnije ubijena, pouzdano se ne zna.

Mečići u obilasku Berana 🐾

Građani Berana u Crnoj Gori jutros su primjetili dva mladunčeta medvjeda nedaleko od centra grada. Slike je napravio Adem Ado Softić ispred hotela Berane.

Posted by Radio Slobodna Evropa on Thursday, 18 February 2021

Medved je u Evropi zaštićena vrsta kojoj preti izumiranje, pa je zakonom trajno zabranjen lov na mečku s mečetom, kao i na mužjaka i ženku do dve godine.

Povodom usmrćivanja mečke, iz Građanskog pokreta URA, koji je deo Zelenih Evrope, saopštili su da u Crnoj Gori hitno treba uvesti moratorijum na lov po hitnom postupku, a nakon toga pokrenuti rasformiranja lovačkih udruženja, jer, kako ocenjuju, ne rade svoj posao.

,,Zaista je žalosno i obeshrabrujuće što još uvek ima pojedinaca, i to ne mali broj njih, koji ne shvataju kakve posledice po prirodu Crne Gore ostavljaju njihovi kukavički pohodi na zaštićene vrste”,navode iz URA i dodaju da se zalažu za izmene Zakona o zaštiti prirode i visine novčanih kazni za one koji taj zakon prekrše.

Nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Parkovi Dinarida i Green Home podneli su inicijativu za hitno uvođenje moratorijuma na lov.

One traže hitnu reakciju nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lično ministra Aleksandra Stijovića kako bi u što kraćem roku u potpunosti zabranile lov u Crnoj Gori.

Neobična scena na Šar planini i dokaz da se povećava populacija mrkih medveda (VIDEO)

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
60 Shares
Share via
Copy link