Magazin

Medved na Šar planini ujeo skijašicu iz Danske, zvaničnici tvrde da se napad desio van ski staze

mrki-medved
Foto: Ilustracija

Medved je napao i povredio dansku skijašicu na Šar planini, saopštio je Centar za upravljanje krizama Severne Makedonije.

Direktor Centra za krizni menadžment (CMC) Stojanče Angelov otkrio je detalje napada, precizirajući da se incident dogodio jutros na Šar planini, u mestu Jelak i van ski staze.

Angelov je rekao da je medved napao dansku skijašicu koja se kretala u desetočlanoj grupi.

– Svratili su da se odmore kod stabala jelki, ali su blizu bila dva mala medveda od kojih je jedan odmah iskočio, a onda se u strahu za svoje mladunče pojavio veliki medved koji je skijašicu napao tako što je ugrizao za nogu – rekao je Angelov.

Povređena Dankinja je prebačena odmah u tetovsku bolnicu, gde je joj je očišćena i sanirana rana. Nakon previjanja ona je napustila bolnicu.

– Medved je povredio noge skijašice ujedanjem i grebanjem – piše u saopštenju CUK-a, koji su preneli lokalani mediji.

Angelov je ukazao na to da je u poslednjih godinu dana na Šar planini sve veći broj izveštaja o pojavljivanju medveda.

– CMC će inicirati nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Nacionalnog parka Šar planina, kako bi se pronašlo rešenje koje će za planinare smanjiti rizik od opasnosti da se sretnu sa ovim životinjama – rekao je Angelov.

On je kazao da je reč o teritoriji kojoj medvedi prirodno pripadaju, ali je cilj da se ovakve neželjene pojave, kada medved u strahu za svoje mladunce nasrne na čoveka, svedu na minimum, preneli su skopski mediji.

Beli medvedi ugroženi zbog kobnih klimatskih promena, jedu travu, bobice i ptičija jaja

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link