Balkan Magazin

Mc Donald’s zatvara sve svoje restorane u BiH, izgubili u konkurenciji sa ćevapima

f3155050-e0e8-439a-a924-aab3b6a3d70a
Foto: Damir Hajdarbasic/PIXSELL

Lanac restorana brze hrane „McDonald’s“ u ponoć će, nakon punih jedanaest godina, prestati sa radom u Bosni i Hercegovini, budući da je ta kompanija oduzela licencu za rad tamošnjoj franšizi zbog niza skandala.

„Da, istina je. McDonald’s prestaje sa radom od subote zbog niza problema. Portali su naveli tačnu informaciju“, rekao je za Hinu donedavni radnik jedne od lokalnih franšiza.

Dugovanja za najam prostora

Problemi su nastali kada je Županijski sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom decembra naložio povraćaj „Raiffeisen“ banci jednog prostora u kojem se nalazio „McDonald’s“ restoran. Lokalni mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola miliona evra.

„Raiffeisen“ banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije „Gliese 581g“, koja je bila lokalna franšiza „McDonald’s“, no nisu objavili koliki je iznos duga u pitanju.

Nepravilnosti i kriminal

N1 televizija je navela da je nakon te presude i niza utvrđenih nepravilnosti i kriminala, uprava kompanije za Evropu „McDonald’s“ raskinula ugovor s lokalnom franšizom, zbog čega se niz restorana koje su otvorili u Sarajevu i Mostaru zatvara od subote.

Portal Raport, pak, navodi kako se BiH na taj način našla u društvu s Rusijom i Belorusijom. Tamo je „McDonald’s“ zatvorio restorane u znak solidarnosti s Ukrajinom, a u BiH „zbog kriminala i javašluka“, naveli su.

I niz drugih medija u BiH objavio je informaciju o zatvaranju „McDonald’s“ restorana u BiH nakon punih 11 godina rada, dok se iz kompanije o tome nisu oglašavali. Ni od vlasnika franšize za BiH još uvek nema službenih informacija o zatvaranju restorana.

„Mislim da je dugoročna odluka o odlasku sa tržišta BiH“

N1 BiH je u pokušaju da dobije više informacija o zatvaranju razgovarao s Borivojem Simićem, urednikom portala Indikator.ba koji je i ranije pisao o poslovanju McDonald’sa u BiH. On smatra da je ovo strateška i dugoročna odluka o napuštanju tržišta.

„Očekivanja su verojatno veća nego što naše tržište može pružiti. Činjenica je da se McDonald’s u BiH sporo razvijao i da stvari nisu išle u željenom pravcu“, objasnio je Simić.

S obzirom na to da postoji mogućnost, koja se neslužbeno spominje, da se pojavi novi vlasnik franšize, Simić kaže da je to moguće, ali malo verovatno.

„To se ne može u potpunosti isključiti, mislim da nije problem franšiza, nego da je to pitanje tržišta“, naveo je Simić za N1.

U Sarajevu sinoć ogromne gužve ispred McDonald’s restorana

Inače, od sinoć se u poslovnicama McDonald’sa u Sarajevu stvaraju velike gužve. Na drive-inu je kolona automobila, a i u restoranu su redovi ljudi.

Prvi restoran McDonald’sa otvoren je 2011. u Sarajevu, a u Mostaru je otvoren 2012. godine. Poslednji objekat McDonald’sa u Bosni i Hercegovini otvoren je 2020. godine, u sarajevskom naselju Šip.

Nisu mogli parirati ćevapima?

Poslovanje McDonald’sa u BiH i pre je nailazilo na teškoće pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjoj Luci i Tuzli.

Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je McDonald’s preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima sa roštilja koji imaju jaku ukorenjenu tradiciju u zemlji.

Izvor: Index

Ovaj čizburger star je 13 godina i poslednji je McDonaldsov proizvod prodat na Islandu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

394 Shares
394 Shares
Share via
Copy link