Magazin

Skandal u SAD: Više od 300 dece radilo ilegalno u Mekdonaldsu, među njima i dvoje 10-ogodišnjaka

ronald-mcdonald-launch-new-mcdonalds-661697117
Foto: Getty

Izrabljivanje dece nije strano ni čuvenom lancu restorana Mekdonalds, jer su istražitelji Ministarstva rada SAD-a otkrili dvoje desetogodišnjaka koji rade neplaćeno u dva sata ujutro.

Više od 300 maloletnika, uključujući dvoje desetogodišnjaka koji nisu bili plaćeni, radilo je nelegalno u franšiznim restoranima Mekdonaldsa širom Kentakija i drugih država, saopštilo je Ministarstvo.

Korisnicima franšize zbog ovoga preti kazna od 200.000 dolara.

Centrala Mekdonaldsa otkrila je da su tri odvojena primaoca franšize, koji upravljaju sa 62 restorana širom Indijane, Kentakija, Merilenda i Ohaja, prekršile savezne zakone o radu.

Oni su zaposlili 305 dece da rade više od zakonom dozvoljenih sati, kao i da obavljaju poslove nezakonite za mlade radnike. Od 62 restorana, 45 je bilo u Kentakiju, prema podacima odeljenja.

– Ovi izveštaji su neprihvatljivi, duboko zabrinjavajući i suprotni su visokim očekivanjima koja imamo za ceo brend Mekdonaldsa – rekla je Tifani Bojd, viša potpredsednica i direktorka za ljude u Mekdonaldsu u SAD.

Ova vest se pojavljuje u trenutku kada su zakoni o radu maloletnika po lupom u svim američkim državama. Ove nedelje, zakonodavci u Viskonsinu usvojili su zakon koji će dozvoliti 14-godišnjim radnicima da služe alkohol u barovima i restoranima.

U državama kao što su Arkanzas, Ajova i Ohajo takođe guraju zakone koji bi olakšali tinejdžerima da rade duže i više poslova.

Istražitelji Ministarstva rada otkrili su dvoje desetogodišnjaka koji rade neplaćeno u dva sata ujutro u Mekdonaldsu u Luisvilu, u Kentakiju. Kako prenosi NBC news, oni su, navodno, deca noćnog menadžera koja su u dva sata ujutro “došla u posetu” tati.

Utvrđeno je i da taj kupac franšize zapošljava 24 dece mlađe od 16 godina da rade više od zakonom dozvoljenih sati, prema istražiteljima, što iznosi 39.711 dolara u građanskim novčanim kaznama. Ovi sati su zakonom ograničeni na 7 do 19 časova, osim između 1. juna i praznika rada kada se produžuju do 21 sat.

– Prečesto poslodavci ne poštuju zakone o dečijem radu koji štite mlade radnike. Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da dete od 10 godina radi u kuhinji brze hrane oko vrućih roštilja, rerni i friteza – rekla je Karen Garnet-Sivils, direktorka odeljenja za plate u Luisvilu.

Utvrđeno je da je kompanija u Kentakiju dozvolila da 242 dece starosti od 14 i 15 godina rade duže od dozvoljenog. Ministarstvo rada je saopštilo da su deca radila više od tri sata tokom dana kada su išli u školu, ili su radili mnogo kasnije nego što zakon dozvoljava.

Utvrđeno je da je van dozvoljenog vradnog vremena, takođe u Luisvilu, radilo 39 radnika starosti 14 i 15 godina.

Prošle godine, Odeljenje za rad otkrilo je da je 688 maloletnika koji su bili nezakonito zaposleni na opasnim pozicijama u 2022. godini, što je najveći godišnji broj od 2011. godine.

Izvor: Telegraf Biznis

Maloletnik iz Mojkovca uhapšen zbog deljenja dečje pornografije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
11 Shares
Share via
Copy link