Magazin

Mattea (9) iz Zrenjanina donedavno nije slavila rođendan sa drugarima, a sada o njenom potezu priča cela Srbija

matea-balani

Mattea Ballani (9) iz Zrenjanina u poslednje dve godine organizovala je humanitarne akcije za pomoć deci motivišući i vršnjake da zajedno prikupe novac, a zarad drugih se odrekla i svojih rođendanskih poklona.

Ona je dobitnica i vrednog priznanja za mladog filantropa za 2019. godinu koje dodeljuje Fondacija “Trag”.

U obrazloženju odluke se navodi da je Mattea tokom protekle godine organizovala i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju Zrenjaninske bolnice, prikupljala je i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje, a drugu godinu zaredom organizovala je i humanitarni rođendan u okviru kojeg je prikupljeno više od 50.000 dinara, kao i veća količina robe u vidu odevnih predmeta i školskog pribora, piše Blic.

Mattea je sav prikupljeni novac i poklone donirala deci bez roditeljskog staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a organizaciji svih filantropskih akcija u 2019. godini ova mala humanitarka posvetila je više od 60 volonterskih sati.

Mattea je učenica četvrtog razreda Osnovne škole u Mužlji i u nekim segmentima je mnogo naprednija od svojih vršnjaka.

Odlična je učenica, puno čita i pored oca Italijana tečno govori italijanski, naravno i maternji srpski, ali i mađarski zbog sredine u kojoj odrasta, a planira da usavrši francuski i nemački.

Ova hrabra devojčica do sedme godine nije slavila rođendane sa drugarima zbog zdravstvenih problema, a kada je počela, odlučila je da se posveti humanitarnom radu.

– Bila sam srećna jer je to bio moj prvi veliki rođendan. Imala sam i predstavu sa jednorogom oko kojeg kruži legenda da ćeš ako te on dotakne rogom ozdraviti. Sve je bilo super i kada sam došla kući, pregledala sam sa mamom poklone i videla da sam dobila 12 helanki i skoro 30 majica kratkih rukava pošto mi je rođendan 18. jula.

Rekla sam mami da ja to neću sve stići ni da nosim i da je možda bolje da deo poklonimo nekoj deci kojoj to zaista treba. Znam da nije lepo poklanjati nešto što si dobio, ali sam bila sigurna da se niko neće ljutiti i tako je sve i počelo.

matea-balani-2
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Odlučila sam tada da u dogovoru sa roditeljima i drugarima probam da pomognem deci kako god znam i umem – priča za “Blic” Mattea.

Ovo je bio početak Matteinog dobročinstva, a nastavljen je i nizom drugih akcija i humanitarnih rođendana koji su za ovu devojčicu pretvoreni u tradiciju.

– Niko nije imao zamerki što sam poklonila svoje poklone, tako da sam za svoj osmi rođendan smislila da zamolim drugare da mi ne donose poklone već da zajedno s njima prikupim novac koji će biti upotrebljen za nešto korisno.

Razmišljali smo šta bi to moglo biti i svi smo se složili da od novca sa tog rođendana kupimo logopedski set za Dečji dispanzer – priseća se ponosna Mattea i kaže da je to dalo vetar u leđa svima da razmišljaju kako i kome mogu dalje pomoći.

Prošle godine, za deveti rođendan, Mattea je sa drugarima odlučila da pripremi iznenađenje za decu bez roditeljskog staranja iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici.

– Drugari su mi donosili poklone koje smo prosledili deci iz Dečijeg sela, a i njih sam zvala na rođendan. Svi smo se lepo družili, proveli, a onda sam i ja njih posetila u Sremskoj Kamenici, jer su me zvanično proglasili za svog prijatelja – napominje Mattea.

Matteina majka Gorjana Ponjević Ballani kaže da su ona i suprug veoma ponosni na svoju ćerku, koja je bolovala od retke bolesti, reumatskog dečijeg artritisa koji joj je dijagnostikovan u trećoj godini.

– Mattea je puno vremena provela po bolnicama, što je svakako uticalo na njen fizički ali i psihički razvoj, pogotovo na empatiju. Srećom, izašla je iz tog pakla pre oko devet meseci i pretpostavljamo da ju je to pored kućnog vaspitanja nagnalo da se bavi humanitarnim radom.

Kada je odlučila da pravi humanitarne rođendane, naravno da smo se složili s njom, a u prilog tome koliko je to imalo odjeka govori i činjenica da je rođendanu prisustvovalo skoro 400 ljudi; roditelja sa decom, predstavnika raznih udruženja koji su držali deci radionice i pravili razne predmete koje su posle roditelji otkupljivali po simboličnoj ceni i sve je išlo u humanitarne svrhe.

Nadam se da će Matteina dela podstaći i druge da preuzmu neke njene ideje i pomognu drugima. Svesni smo mi da nemamo previše da bismo delili, ali na neki način svakako možemo da uzvratimo i pomognemo jer po nama samo srećan ima šta da da – zaključuje skromna Gorjana.

Devojčica kaže da već ima planove za ovogodišnji deseti rođendan koje još ne želi da otkriva i priznaje da joj je nagrada Fondacije “Trag” dala još više motiva da zajedno sa drugarima nastavi da se bavi humanitarnim radom i da se nada da će se i drugi uključiti u akcije koje organizuju.

Matteini roditelji takođe se bave humanitarnim radom i svesrdno pomažu njoj i drugarima da svoje ideje pretvore u dela, tako da je celoj ovoj humanoj porodici filantropija praktično u krvi.

Gimnazijalac iz Zrenjanina skočio u Begej i spasio osmogodišnju devojčicu (VIDEO)

PARTNERI SAJTA


17 Shares
Share via
Copy link