Magazin

Matija Bećković: Trijumf najgorih đaka

Književnik Matija Bećković važi za jednog od najvećih srpskih intelektualaca. Pisao je o raznim temama, a u jednom od svojjih tekstova prostor je dao i najgorim đacima i njihovom uspešnom životu.

Tekst prenosimo u celosti.

“Nedavno smo bili na proslavi stogodišnjice naše škole. Pored profesora, na svečanosti su se okupili i najgori đaci iz svih generacija. A koga drugog da zovu – najgori đaci su jedino i uspeli u životu. Možete zamisliti kakav je to bio trijumf: najgori učenici u frakovima, a najgore učenice u svečanim toaletama – pod najskupocenijim nakitom – plešu sa svojim profesorima. Koji su, siroti, još uvek u onim istim pohabanim, demode odelima.

Najboljih učenika, sa druge strane, nigde nema

Ko zna gde su zaglavili… Ili su u Nemačkoj ili ovde, ali bez posla. Neki još uvek uče, a neki su na nervnim klinikama ili su se nesrećno oženili nekom najboljom učenicom. Ili su se jednostavno razočarali u život – a ko takve uopšte tretira u životu?

Njih se više niko i ne seća. Pretrpeli su potpuni fijasko, zaboravili su ih čak i njihovi profesori. Zaboravili, jer su morali.

Dovedeni pred svršen čin, da čitav njihov život i rad ne bi bili promašeni, profesori su počeli da se ponose svojim najgorim đacima.

Naknadno ih proglašavaju najboljima, evocirajući uspomene na njihove čuvene odgovore i brilijantno izvršene zadatke. Najgorim đacima je sve to normalno, pa od toga nema ničeg prirodnijeg…

Najgori vode glavnu reč

A sad zamislite profesore koji su svoj poziv ozbiljno shvatili. Koji decu uče kako da uspeju u životu, a zna se da u životu uspevaju jedino oni koji profesore nisu slušali. I kako se oseća stari strogi profesor koji veruje u svoju misiju i svoje kriterijume kad, na primer, uključi televizor?

Ugleda nekog od svojih najgorih đaka kako vodi glavnu reč. Ili ode u bioskop, a u filmu glavnu ulogu tumači njegova najgora učenica.

Kako se oseća stari strogi profesor kad vidi da su, po njegovom mišljenju najgori, postali asovi, bardovi, starovi, prvaci, veterani, krem…

I šta drugo preostaje starom, iskusnom pedagogu nego da u takvoj situaciji najgore proglasi najboljima i da na njihovim primerima vaspitava nove generacije.”

Matija Bećković

Zašto su se srpski intelektualci sakrili u mišije rupe?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.3K Share
1.3K Share
Share via
Copy link