Koronavirus Srbija

Maske obavezne i na otvorenom, a slavlja zabranjena

Nošenje maske od sada je obavezno i na otvorenom, saopštila je dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

U Palati Srbija danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatra trenutna epidemiološka situacija, koja je poslednjih nekoliko dana pogoršana. Donete su oštrije mere, maske su obavezne i na otvorenom, a zabranjuju se slavlja.

– Nalazimo se u sezoni kada koronavirus može da proširi. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre. Sve druge mere koje se donose. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši – rekla je Darija Kisić Tepavčević, a preneo portal Direktno.

– Danas smo doneli odluku da se poopštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Zabrana se izdaje lokalnim samoupravama. Nema slavlja. Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilici uključuju i otvorene prostore. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, od ponedeljka Arena biće spremna za prijem pacijenata – izjavila je Kisić Tepavčević.

Srbija je prošle sedmice ušla u treći talas koronavirusa, koji je krenuo iz Beograda, u kojem se na dnevnom nivou najviše dijagnostikuje kovid 19. Skokovi u broju novozaraženih zabeleženi su i u Kragujevcu, Valjevu, a juče i u Nišu. U poslednja dva dana ukupan broj novih obolelih u Srbiji prelazio je dve stotine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je jutros za RTS da će na sednici raspravljati o svim merama. Dodao je i da se čuo sa članovima štaba, i da je stav da se ne čeka da poraste još broj novozaraženih, pa da se preduzimaju mere.

Da se povećava broj zaraženih i pacijenata na bolničkom lečenju potvrdio je juče državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek, koji je naveo da je trenutno u bolnicama na lečenju 359 pacijenata koji boluju od kovid 19, a samo pre nedelju dana bilo je 270.

Podsetio je da je u Srbiji 12. oktobra bilo 67 novozaraženih, a da smo u utorak imali zabrinjavajuću cifru od 245 zaraženih. U poslednjih nedelju dana prijavljeno je 1.058 novozaraženih pacijenata, pa Ðerlek ukazuje da je krajnje vreme da se građani “uozbilje i pridržavaju epidemioloških mera”.

Zato će članovi štaba, kako saznajemo, ozbiljno razmatrati uvođenje novih mera i još jaču kontrolu postojećih. Sva je prilika da će se uvesti obavezno nošenje maski i na otvorenom, ukoliko ne može da se postigne distanca od dva metra.

Pominje se opet zatvaranje bioskopa i pozorišta, a nije isključeno ni da se smanji broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru, u kojem je sada moguće da boravi maksimum 30 ljudi.

Juče je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da će na Kriznom štabu tražiti da se obustave specijalne dozvole za proslave i svadbe, koje su izdavali lokalni štabovi.

Doktor Predrag Kon je kazao da nije isključeno da se u jednom momentu ograniči kretanje u pojedinim situacijama.

Kada je reč o školama, struka je složna da se one ne zatvaraju, već da samo one u kojima se viris proširi, prebace na onlajn nastavu.

Sećate se poziva da tužakamo komšije koji ne nose masku? E pa neko je prijavio Vučića

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

59 Shares
Share via
Copy link