Magazin

Žujović će pre u zatvor nego da se izvini Konu za izrečenu istinu

Collage: PrtSc

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu jutros su se sreli doktori Predrag Kon, epidemiolog i Dejan Žujović, pulmolog.

Član Kriznog štaba, doktor Kon tužio je u februaru tekuće godine, poznatog pulmologa, a optužio ga je za povredu časti, ugleda i duševnu bol, što je usledilo posle objavljene Žujovićeve kolumne i otvorenog pisma u novembru 2021.

Doktor Kon je, noseći masku na licu, po izlasku iz sudnice, kratko jutros prokomentarisao da će tužbu povući ako mu se Žujović javno izvini.

– Sve zavisi od Žujovića. Očekujem izvinjenje. Povući ću tužbu samo ukoliko mi se on javno izvini. Ako odbije to da učini, onda ćemo videti šta će biti dalje, sud će odlučiti – rekao je kratko dr Kon za Nova.rs.

Međutim, iz odgovora doktora Žujovića, jasno je da od tog izvinjenja nema ništa.

– Šta je rekao Kon? Da se izvinim? To će malo teže da ide. Nema šanse. On je mnogo lično to shvatio, tekst je bio upućen ne njemu, nego kompletnom Kriznom štabu, koji je odgovoran za hiljade umrlih i obolelih pacijenata. Kolumna nije bila upućena Konu, iako se pominje ime ‘Predrag’, ali nigde nije navedeno da je to on. To što se uznemirio i našao prozvanim je druga stvar. Ako nekome nađete Ge tačku, logično je da će da se uznemiri – uz osmeh kaže za Nova.rs dr Žujović, kome je početkom 2022. tužba stigla u Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, gde radi kao načelnik.

U sudnici je na kratko došlo do verbalnog sukoba među lekarima, ali se sve, na sreću, mirno završilo.

– Bilo je malo koškanja. Pred sudijom je tražio da mu se izvinim, ali mi nije jasno kako je on to zamislio. Ta kolumna bila je upućena Kriznom štabu, ne njemu i nema tu nikakvog izvinjenja, sve što je napisano je istina – samouvereno kaže Žujović.

Naime, dr Žujović, sve članove Kriznog štaba smatra odgovornim za veliku smrtnost građana Srbije od posledica koronavirusa, do koje je delom došlo, upravo zbog lošeg vođenja pandemije kovida-19. Odluke o epidemiološkim merama, donosio je upravo doktor Predrag Kon, koji je od marta 2020. bio i najglasniji epidemiolog, ali i ostali članovi su učestvovali u katastrofalnoj strategiji borbe protiv kobne bolesti.

Ovo nije prvi put da Kon tuži Žujovića, ali je njegova prva tužba ranije odbačena.

Kon od Žujovića ovog puta traži isplatu u visini od 400.000 dinara, zbog kolumne i otvorenog pisma pod naslovom „Glamočko gluho kolo“.

– U prvoj tužbi, koja je odbačena, Kon me je optužio za antisemitizam. Ukoliko sad ova tužba, kojim slučajem prođe, odštetu neću platiti, već idem u zatvor – naglašava dr Žujović.

Suđenje koje je bilo zakazano za danas, je nakon kraće rasprave odloženo, jer je pre nekoliko dana doktor Žujović uputio podnesak sudu, u koji će Konovi advokati tek sad imati uvid, pa će sledeće ročište biti 17. juna.

Odbačena Konova tužba protiv Žujovića: Nisam antisemita, ali Kon je kanda antišumadinac

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

121 Shares
121 Shares
Share via
Copy link