Magazin Srbija

Stočar Mile krivi Marijana Rističevići za muke na Krčedinskoj adi: “To se nije dešavalo dok nije došla njegova banda”

stocar-mile
Foto: Printscreen N1

Danas neće biti evakuacije životinja sa Krčedinske, jer je juče isečena ograda obora zbog čega je nemoguće prevesti divlje konje. Vlasnik stoke Mile Plavšić za N1 tvrdi da su za sve krivi narodni poslanik vladajuće stranke Marijan Rističević i njegovi saradnici.

Većina krava koje su proteklih dana bile zarobljene na Krčedinskoj adi, usled rasta vodostaja Dunava, danas je na imanju Mileta Plavšića u Kovilju. Mnoge su iznemogle, a Plavšić strahuje da će njih desetak uginuti.

– Sinoć sam tri sata pojio životinje. Morao da stojim, ne mogu sve odjednom da piju. Tri sata sam stajao, to je bilo žalosno videti kako su žedne. Ja sam im odmah dao da jedu, i sve to, ali žeđ, brate mili! Imam ja hrane dosta – priča Plašić reporteru TV N1 dok obilazi iznemoglu stoku.

– Moje krave nikad nisu bile u lošijoj kondiciji nego sad (…) Žao mi je ovih krava, još će njih uginuti. Od tih velikih krava, junadi, teladi, najmanje deset će uginuti. Uginulo je tamo četiri, pet komada, ne znam tačno još – kaže Plavšić i dodaje da su za sve „krivi ljudi“, da se obraćao policiji, ali da nije naišao na razumevanje.

– Da su došle 15. decembra, kad je moj sinovac otišao po moje krave… Oni mu nisu dali – tvrdi Plavšić i objašnjava da je stoka trebalo da se preveze sa Krčedinske ade pre rasta vodostaja, ali da su to sprečavali saradnici narodnog poslanika vladajuće stranke Marijana Rističevića.

– Moj sinovac je otišao po moje krave, i nije mogao da istera moje krave jer mu nije dao Dane Lončar iz Krčedina, Marjanov telohranitelj. Kaže da se obratim Marijanu Rističeviću. Pa, to nisu ni Marijanove krave, ni Danetove… Dosta su nam tamo pokrali, to svi znaju, preko 100 simentalaca, i teladi, junadi, i krava, dosta i od mojih zelenih, ali odmah ih pokolju, pošto nema u okolini niko podolsko goveče, samo ja ovde, i onda ne smeju da prikažu – tvrdi Plavšić.

Za svoja goveda ima sve papire, za njih se vode genetski resursi, a dobija i subvencije od države.

– Mene samo silaža i slama košta devet i po hiljada evra, državnu zemlju imam što sam (dobio) – hvala im, ja imam samo svoja četiri jutra, ne bih mogao da ih hranim – 17.000 evra sam dao za državnu zemlju u zakup. To što dobijam od države, ja državi vratim. Meni ne treba da sam ja bogat, jer sam ja od 60 godina doživeo da meni otimaju i pljačkaju. Ovo nije krađa, ovo je otimačina. Nažalost, bio sam čak i u Sremskoj Mitrovici u policiji, niko nije mrdnuo, niko! Javni tužilac, baš ga briga za moje krave, mož’ da pocrkaju sve! Kaže policija ne možemo ništa da radimo bez javnog tužioca. Javni tužilac je jedan čovek, šta da radim. Žao mi je mojih životinja što su u tako lošoj kondiciji, valjda će dati Bog da se izvuku – navodi Plavšić.

Na Krčedinskoj adi su mu ostale još četiri krave i divlji konji. Juče je isečena ograda obara, zbog čega je konje nemoguće okupiti, pa će evakuacija, prema Plavšićevim očekivanjima, biti nastavljena sutra.

– Konji nisu kritični, konj ima gornje i donje zobe, a goveda nemaju. Konj iz žila vadi i jede, konji su mnogo čvršći – smiren je Plavšić koji zahvaljuje svima koji su mu prethodnih dana pomogli.

– Nisam dobro, i nije mi lako. Jer ja nisam ovo za jedan dan skupio, nit sam državu opljačkao, ni državne novce, ovo sam ja godinama odvajao od mojih usta, da ne prodam, da imam, da imam, pa… Ja nemam dece, ali da moji unuci, i sestrinac, ćerka i Zoran, sestrin sin, pa da kažu da im je nešto ujak ostavio. Mislim, teško mi je što vam ovo pričam, jer moje životinje nisu zaslužile da budu tako ugrožene, izgladnele, i da padaju da ne mogu da ustanu. To mi se nije desilo, evo ja imam 60 godina, nikad nismo imali problema dok ovi nisu došli na Krčedinsku adu, Marijan Rističević i ta njegova banda – kaže Mile Plavšić.

Krdo izgladnelih konja i goveda zarobljeno na Krčedinskoj adi, vlasnik moli za pomoć

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link