Magazin

Stočar Mile o torturi na Krčedinskoj adi: “Lupali su mi šamare i pucali na mene”

stocar-mile
Foto: Printscreen N1

Akcija spasavanja stoke Mileta Plavšića je završena. U stajama u njegovom dvorištu su skoro sva goveda i magarci, a na Krčedinskoj adi su ostali konji, koji mogu da izdrže ovakve vremenske uslove i još par goveda koja treba za dan-dva da prebaci.

Sada kada su mu životinje na sigurnom, Mile je odlučio da progovori o torturi koju je prošao sa braćom Danetom i Ilijom Lončar koji se dovode u vezu sa Marjanom Rističevićem, piše portal Nova.

Mileta i njegovog sinovca Radeta Plavšića smo zatekli u dvorištu Miletove kuće u Kovilju. Kažu da dan i noć provode sa kravama koje su i dalje slabe, a da mora da ih hrani često ali po malo jer mu je veterinar rekao da krave ne sme da hrani odmah obilno i naglo. Neke su vidno iznemogle, a jedna koja je najkritičnije leži sama u dvorištu i nema snage da ustane.

Na žalost, jedna mu je uginula.

– Ovoj nije bilo spasa od prvog dana kada sam je doneo kući – tužno gleda Mile dok uginulu životinju izvlače traktorom.

Nakon ove tužne scene Mile nas poziva u kuću i tu počinjemo naš razgovor.

Mile započinje priču hronološki, od samog početka problema sa braćom Lončar koji su svojih nekoliko grla dovezli na Krčedinsku adu 2018. godine.

Kaže da je sve počelo kada su Dane i Ilija Lončar ukrali skelu koja je služila svim stočarima za prevoz stoke pri visokim vodostajima, a koju su oni zajedno kupili.

– Skelu su ukrali Dane i Ilija Lončar 2018. godine. I pre neki dan su je vozili. Ja sam to još 2018. godine prijavio tada policiji ali se ništa nije desilo. Ona je i sad tamo kod njih preko, na Dunavu u Beškoj.

Ja znam i gde se ona sada tačno nalazi. Tu skelu sam ja zajedno sa još desetak stočara kupio u Slankamenu, imam papire za nju, ali ju je koristilo nas desetoro, kad kome zatreba.

Problemi su krenuli kada su Dane i Ilija 2018. godine kupili krave i doveli ih na Krčedinsku adu. Ja sam se jednog dana sreo sa njima kada sam se vraćao sa Ade, a oni dovozili krave.

Tada sam njih dvojicu znao samo iz viđenja, jer sam poznavao i njihovog pokojnog oca sa kojim nikada nisam imao problema.

Meni je pri tom susretu Ilija Lončar udario pet- šest šamara bez ikakvog povoda i neke prethodne svađe, dok sam sedeo na traktoru. Nakon toga mi je rekao kako će nas Koviljčane sve pobiti, a mene prvog.

Ja sam krenuo sa traktorom da se udaljavam, a on je počeo da puca iz pištolja u mom pravcu – tvrdi Mile.

On navodi da je otišao kući i pozvao policiju.

– Tri policajca su tada došli po mene i otišli smo u stanicu u Novi Sad da dam izjavu. To je sve završeno samo na mojoj izjavi, nikada me nakon toga niko nije pozvao u vezi tog slučaja. Od tada kreću moji problemi sa njima, i ne samo moji, već i ostali stočari koji imaju stoku na Krčedinskoj adi imaju problem sa njima ali se boje javno da govore o tome – priča on.

Mile ni danas ne može da kaže koji je razlog ovakvog ponašanja ove braće, ali po logici stvari zaključuje da im je cilj da sve stočare oteraju sa ade, a njega posebno jer ima najviše stoke.

– Ja tamo imam svoje parcele zemlje. Do 2018. kada su oni došli na Adu, tamo nikakvih problema nije bilo. Mi stočari smo sasvim lepo sarađivali i pomagali se. Do te godine ja sam tamo imao na stotine morki i kokošaka, oni su meni sve to potamanili, kućicu drvenu koju sam tamo imao su četiri puta obijali, a deo te kućice sam uvek držao otvorenim i sa nešto malo hrane, da ostali stočari imaju gde da odmore i da se malo okrepe kada su tamo – kaže on.

Pokušaj fingiranja krađe od strane Lončara

Mile dodaje da je od tada retko odlazio sam po stoku, a i da nije bilo potrebe jer u ovo doba godine vodostaji obično nisu visoki pa stoka sama pređe na drugu obalu.

– Međutim u novembru 2022. godine ja sam otišao po svoje krave i tamo sam zatekao nekoliko krava simentalki sa mojim kravama, koje nisu bile označene, a za koje su Lončari tvrdili da su njihove. Ja sam te krave nekako oterao od mojih, međutim kada sam krenuo da gonim krdo, jedna simentalka se ponovo vratila.

Ta krava je bila Živanov Radeta iz Kovilja, poznao sam je, ali nisam mogao da je odvojim od mojih. Kada sam izašao na asfalt, mene je Rade sustigao i pitao zašto sam isterao i njegovu kravu. Ja sam mu tada objasnio da je nisam sam poterao, već da je krenula sa mojim kravama i predložio mu da i njegovu kravu preteram sa mojim kravama kod mene, a da mu onda svojim kamionom vratim njegovu kravu.

On je to odbio i rekao mi da ne nema potrebe, već da će on doći svojim traktorom po nju i ja sam se složio sa tim, ali kada sam nastavio kući mene su zaustavila tri policajca u civilu, a za njima su došli Rade i braća Lončar

Oni su nešto razgovarali sa policajcima i ispostavilo se da su me prijavili da sam ja ukrao njihove krave. Na kraju sam ja objasnio policajcima kako se sve desilo i oni su tada rekli ovoj trojici da odvoje svoje krave, a ja da nastavim sa svojim kravama kući.

Mile dalje objašnjava kako je planirao da ove godine krave vrati kući polovinom decembra dok vodostaj još uvek nije bio visok i da stoku uvek vraća kući u novembru ili decembru u zavisnosti od vremenskih uslova.

– Ja sam krave planirao da dovedem 15. decembra. Tada još nije bio visok vodostaj i krave su mogle da same pregaze rukavac. Međutim, ove godine sam poslao mog sinovca Radeta da ode po moje krave – navodi Mile Plavšić.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Nova.rs.

Stočar Mile krivi Marijana Rističevići za muke na Krčedinskoj adi: “To se nije dešavalo dok nije došla njegova banda”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link