Magazin Putovanja

Još jedna srpska znamenitost na listi skrivenih svetskih čuda

manastir crna reka

Atlas Obscura je popularni veb sajt koji se bavi skrivenim svetskim čudima. Srpski manastir Crna reka nedavno se našao u čuvenom vodiču. Oni koji su ga posetili znaće zašto se u prvi plan ističe njegova konstrukcija, koja je posebno atraktivna ako se uzme u obzir period kada je nastao.

Manastir je napravljen unutar udubljenja u steni, što je izuzetno bilo teško učiniti u 13. veku. Kada pogledate ka manastiru, deluje kao da drvene monaške sobe prosto vise sa stene iznad klisure Crne reke.

Do samog manastira u steni vodi drveni pešački mostić, za koji se veruje da je nekada mogao de se podigne i tako činio da bude nemoguće dopreti do manastira i napasti ga, piše b92.

U okviru Crne reke nalazi se i crkva ukrašena freskama iz 16. veka posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, kojem se pripisuje i lekovitost vode koja se u pećini skuplja kap po kap, a kažu da je naročito čudotvorna kod slabog vida.

U manastiru se čuvaju i mošti Svrtog Petra Koriškog, poznatog srpskog podvižnika iz 13. veka. Poznato je i da je u 15. veku hezihast Joanikije Veliki proveo neko vreme u ovom dobro čuvanom manastiru.

Ono što je na sajtu još navedeno jeste da se očekuje poštovanje pravoslavnih običaja, posebno kada se radi o oblačenju i fotografisanju koje nije svuda dozvoljeno.

Ovaj manastir se nalazi na području Raške, u blizini sela Ribarići južno od Novog Pazara. Do manastira se dolazi Ibarskom magistralom, a do samog manastira vode uske serpentine.

Manastir je malo kome bio poznat 700 godina, a dugo je bio i napušten, da bi tek 1979. godine ponovo došlo malo bratstvo i oživelo ovaj skriveni dragulj srednjovekovne kulture koje je, iako o tome nema ni reči na stranom sajtu, otkriveno “lečenje” i nedozvoljenim metodama.

Spomenici od neprocenjivog istorijskog i kulturnog značaja masovno propadaju

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link