Magazin

Fekalne vode truju zemlju manastira Rakovica (VIDEO)

manastir-rakovica
PrtSc

Manastir Rakovica predstavlja kulturno dobro od velikog značaja i jedan je od najstarijih hramova u Beogradu u kome se i danas obavlja služba. Mesto je koje u velikom broju pohode vernici pa su vrata otvorena za sve koji traže utehu i spas. Pre 11 godina ovde je po svojoj želji sahranjen, u narodu omiljeni, patrijarh Pavle.

Nažalost, ni ova svetinja nije lišena ovovremenskih problema, onih koji se prema manastiru ponašaju bahato, nekulturno i bez razumevanja. U okviru manastirskih zidina zatvorena je česma, kako nam je rekao jedan od vernika, sa koje je voda izuzetnog kvaliteta i koristili su je mnogi.

– Kada sam pitao zašto česma ne radi, rečeno mi je da su u vodu iz bunara koju monahinje koriste i za zalivanje plastenika i bašte prodrle fekalije iz kuća smeštenih na brdu iznad samog manastira. To me potpuno šokiralo jer nisam ni slutio da neko može godinama da pušta kanalizaciju i otpadne vode nizbrdo znajući da se one slivaju ka manastiru. Što je najgore, te kuće se nalaze na manastirskoj zemlji. Pa gde su te inspekcije? – pita se vernik i ističe da su monahinje, srećom, odmah reagovale i zatvorile dovod vode i za baštu i za pomenutu česmu.

Bušotina gde se nalazi bunar na dubini od 68 metara sa vodom za zalivanje bašte, plastenika i travnjaka otkrivena je pre desetak godina. Posebna analiza vode, naročito zbog bombardovanja, rađena je u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” 2016. Ustanovljeno je da je odličnog kvaliteta, posle čega je sprovedena u dvorište manastira i njome su se služili brojni vernici.

Nažalost, u uzorku poslatom nedavno na analizu u Gradski zavod za javno zdravlje utvrđeno je da se u njemu nalaze fekalije.

Kuće iznad manastira nemaju uvedenu kanalizaciju niti septičke jame. U njima su nekada, dok je kamenolom bio sa manastirske strane brda Straževica, živeli mineri. Kada se kamenolom preselio s druge strane, kućice su ostale, ali su se smenjivali oni koji tu stanuju. U međuvremenu kuće su nadograđene, neke i na dva sprata, ali osnovne infrastrukture nemaju. Put do njih je loš, posebno zimi kada se automobilom jedva može prići. Ovde živi šest porodica. Pojedini, kako se može čuti, imaju i drugo stambeno rešenje. Postavlja se pitanje da li za one koji ga nemaju, a malobrojni su, postoji mogućnost da se obezbedi drugi trajni smeštaj.

Da li je tačno da su fekalije i otpadne vode zatrovale manastirsku zemlju i bunar sa vodom, proverili smo u manastiru gde su to potvrdili. Oni su se zbog zagađenja velike površine tla, a onda i bunara obratili svim gradskim nadležnim službama, kao i predsedniku i službama Rakovice. Predstavnici opštine su se odazvali i obišli problematičnu lokaciju.

Kako su rekli u rakovičkoj komunalnoj inspekciji, na terenu su bili 22. februara, i to u Ulici patrijarha Dimitrija 36, na dve parcele koje su u vlasništvu manastira.

– Utvrđeno je da se na lokaciji nalaze tri posebna objekta, od kojih se jedan sastoji iz više stanova, da se svi objekti vode na istoj pomenutoj adresi, da nisu priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu, kao i da nemaju izgrađene septičke jame. Fekalne i otpadne vode odvode se plastičnim crevima direktno u šumu, oko 30 do 50 metara udaljenu od objekata, na parcele u vlasništvu manastira. U toku kontrole nije zatečeno izlivanje na površinu javne namene, kao ni površinu u javnom korišćenju, te na osnovu navedenog nije bilo elemenata za pokretanje postupka na osnovu Odluke o održavanju čistoće i Odluke o odvođenju i prečišćavanju atmosferskih i otpadnih voda na teritoriji grada – rekli su u Komunalnoj inspekciji opštine Rakovice.

Proverom u bazi podataka Odeljenja za imovinskopravne poslove i poslove ozakonjenja opštine utvrđeno je da se ovi objekti nalaze u postupku legalizacije i da ih kao takve kontroliše građevinska inspekcija.

– Mi nemamo informacije o mogućnosti iseljavanja navedenih objekata, kao ni podatak da li vlasnici-korisnici objekata poseduju još neke objekte gde mogu da stanuju – rekli su u inspekciji.

U opštini Rakovica istakli su da će se potruditi da u razgovorima sa građanima koji žive na ovoj lokaciji, manastirom i nadležnim institucijama nađe dugotrajno rešenje za ovaj problem.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada rekli su da pitanje kvaliteta vode nije u nadležnosti Zavoda, a to su rekli i u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Voda na izvoru Svete Petke zdrava

Manastir ima nekoliko bunara i izvora, ali njihovi kapaciteti nisu veliki. Jedan od izvora po kojem je manastir poznat jeste izvor Svete Petke i njega redovno kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje.

– Kvalitet vode sa javne česme Sveta Petka pri manastiru Rakovica naše stručne službe kontrolišu redovno, dva puta mesečno. U periodu od januara do marta ni u jednom uzorku vode nije zabeleženo prisustvo bakterija fekalnog porekla, koje bi mogle ukazati na eventualno izlivanje vode iz kanalizacije u neposrednoj zoni navedene javne česme – rekli su u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U ovoj svetinji imaju problema i zbog eksplozija u obližnjem kamenolomu. Nedavno je u ekonomat doleteo kamen veličine pesnice i rasuo se u paramparčad. Srećom, u tom trenutku nije bilo nikoga u dvorištu. I pre nekoliko meseci, usled eksplozija sa brda ispod puta ka spornim kućama odvalio se ogroman deo stene težak najmanje tri stotine kilograma. Polomio je tek zasađeno stablo kruške karamanke i zaustavio se na nekoliko metara od plastenika i velikog drvenog krsta.

– Posle obraćanja iz manastira Rakovica rudarski inspektor je bez odlaganja otpočeo inspekcijski nadzor. Izvršio je terenski nadzor na eksploatacionom polju, kao i na delu starog, napuštenog kamenoloma iz perioda pre Drugog svetskog rata koji se nalazi na imanju manastira, sa kojeg otpadaju delovi stenske mase i ugrožavaju manastirsko imanje. U toku nadzora rađeno je i merenje seizmičkog dejstva posle upotrebe eksploziva i preduzete su i druge radnje na terenu radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Inspekcijski nadzor je u toku, a o ishodu pokrenutog postupka vanrednog inspekcijskog nadzora inspektor će obavestiti starešinu manastira odmah nakon okončanja postupka. Bez namere da se ishod predmetnog nadzora prejudicira, inspektor će naložiti odgovarajuće mere kojima će se sprečiti negativan uticaj rudarskih aktivnosti u konkretnom slučaju – rekli su u Ministarstvu rudarstva i energetike za Politiku.

Kad zver pripitomi čoveka: Životna lekcija iz manastira Kovilje o prijateljstvu monaha i vučice (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

40 Shares
Share via
Copy link