Magazin Srbija

Vodopad Mokranjske stene, magično mesto u koje se zaljubljuje na prvi pogled

vodopad
Printscreen/[email protected]

Vodopad Mokranjske stene se nalazi na oko 10 kilometara južno od Negotina, u blizini sela Mokranje. Ovaj prelepi vodopad i jezero ispod njega stvorila je Sikolska reka. U neposrednoj blizini se nalazi vinogradski reon sa nezaobilaznim pivnicama – Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice. Kako doći do vodopada Mokranjske stene?

Vodopad Mokranjske stene je udaljen 2 kilometra od centra sela Mokranje. Do vodopada se dolazi kada se krene kolskim putem od stanice seoskog vodopada, na ulazu u selo. Do vodopada se može doći isključivo pešaka zemljanim, kolskim putem.

Nakon pešačenja loše prohodnim, ali i dobro obeleženim putem, dolazite do minijaturnog kompleksa, koji čine jezerce i vodopad Mokranjske stene, koji je smešten iznad njega. Ovaj kompleks predstavlja omiljeno mesto za kupanje svih stanovnika Mokranja, ali i Negotina.

Mokranjske stene se nalaze u vlasništvu Mokranjaca. Tamo se ne znaju granice individualnih parcela, jer vlasnici poseduju idealne delove od određenih parcela. To znači da na jednoj parceli ima više vlasnika, ali nisu ravnopravni u veličini delova, već su delovi svojine različiti.

vodopad-mokranj
Printscreen/Instagram@goranche_87

Vodopadi Mokranjske stene leti predstavljaju idealno mesto za osvežavanje, a prema rečima meštana, septembar je mesec kada gotovo svake godine vodopad presuši.

Na Mokranjskim stenama postoje zidine od opeke i kamena, za koje stanovništvo veruje da su iz doba Rimljana. Pretpostavlja se da je u to doba most spajao dve najveće Mokranjske stene. Arheolozi su na vrhovima stena pronašli veliki broj predmeta iz tog perioda.

Pretpostavlja se i da ispod stena postoji pećina pod nazivom „Hajdučka pećina“, ali ona je još uvek neistražena.

Izvor: Srbija pod lupom

Vodopadi, pećine i drevna mitologija – 10 tajnih prirodnih lepota Srbije

36 Shares
Share via
Copy link