Putovanja Srbija

Vodopadi, pećine i drevna mitologija – 10 tajnih prirodnih lepota Srbije

stara planina wild horses
Printscreen

Industrijalizacija je surovo i bez pitanja odvojila čoveka od prirode, a sada sve više uviđamo koliko nam ona zapravo nedostaje i koliko nam znači. Sela su nam pred izumiranjem, a mnogobrojni fantastični predeli su potpuno prazni, dok jurnjava za profitom preti da uništi i ono malo netaknutog raja koji je preostao. I pre početka ovog veka, uveliko se najavljivalo da će u ovom stoleću biti velika borba za možda i najvažniji resurs, a to je naravno voda za piće.

Sve jasnije uviđamo da su takve prognoze nažalost bile istinite, a naši bahati i samozvani investitori zarad svog profita ulažu ogromne novce kako bi ugurali reke u cevi sa jedinom namerom da zarade na daru prirode. Otuđuje se zemlja od naroda, a velika je verovatnoća da će buduće generacije sa nevericom gledati video materijale o tome kako su nekada njihovi preci uživali u čistim predelima pijući vodu iz kristalno čistih reka.

Postoje još uvek takva mesta koja daju slobodu i pružaju mogućnost izmeštanja iz ludila u kojem živimo. Blic donosi priču o prirodnim lepotama Srbije koje morate upoznati. Ova godina je možda idealna prilika da svoj odmor isplanirate proputovanjem kroz ove fascinantne predele.

Srbija ima svoj Amazon

Na samo 13 kilometara od Sombora, nalazi se oaza za ljubitelje priride – “Gornje podunavlje“. Veliko plavno područje koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na toku Dunava, zbog čega je pre četiri godine upisano i na Uneskovu Svetsku listu rezervata biosfere. „Srpski amazon“ kako ga zovu, prostire se na čak 170.000 metara kvadratnih u opšinama Sombor, Apatin, Odžaci i Bačka palanka, a jedno od lepših mesta za odmor je selo Bački Monoštor.

gornje podunavlje
Printscreen

Ovo selo leži „na sedam Dunava“ okruženo je rekom i kanalima i zapravo je ostrvo. U „Gornjem podunavlju“ mresti se čak 52 vrste ribe, tu živi i čak 287 vrsta ptica te 1.400 jelena, što je više nego u ostatku čitave Srbije zajedno. Cene smeštaja u okruženju kreću se od 10 do 30 evra u nekim od najstarijih vikend naselja u Srbiji, kao što je Bezdan. Čarde su ono što svemu daje neponovljiv ugođaj, a specijalitet ovog kraja je riblja čorba, koju valjda zna da pripremi svaki čovek kog sretnete od Bačke Palanke do Sombora.

Safari kroz Deliblatsku peščaru

Safari ne mora značiti i put do daleke Afrike, dovoljno je sesti u kola u Beogradu i odvesti se 78 kilometara te stići do Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara. „Evropska Sahara“ prostire se na 300 kilometara kvadratnih u južnom Banatu i ovo je najstarija pustinja u Evropi. Preko 400 životinjkih vrsta mogu da se posmatraju kako uz laganu šetnju, idealnu za porodice, tako i u džipovima koji lome banatske peščane dine.

deliblatska peščara
Wikipedia

Ovo je i jedino stanište vuka u Vojvodini, a mogu da se vide i druge retke vrste životinja poput banatskog sokola, orlova, slepog kučeta, stepskog skočimiša, pustinjskog mrava i mravljih lavova. Cene smeštaja u okolini peščari se od 30 do 50 evra.

Klima u peščari je sa velikim temperaturnim razlikama od minus 20 do 40 stepeni, a košava zna da duva i brzinom od više od 100 kilometara na čas, pa ovde treba doći propisno obučen. Atrakcija Peščare su i šumske kućiće koje se mogu iznajmiti ako Prvi maj želite provesti bukvalo sami u šumi.

Vlaška magija i zmaj sa Dunava

Istočna Srbija je nešto što često ne bude na turističkim mapama naše zemlje, što je velika šteta. Šem što je Đerdapska klisura najlepše parče Dunava uopšte, ovaj deo je prepun istorijskih znamenitosti poput Trajanove table, Tvrđave Golubac i Lepenskog vira, ali i centar našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa kada pričamo o mitovima, zaboravljenim zmajevima, vampirima i raznim drugim neverovatnim bićima iz mašte.

tvrđava golubac
Printscreen

Cene smeštaja su možda i najniže u celoj zemlji, za 10 do 20 evra možete iznajmiti pristojnu sobu ili baraku. Ovde je moguće videti i kako izgleda zmaj sa Dunava, ali i posetit i zaboravljeno selo Požeženo gde se još uvek živo sećaju priča o vampiru Malom Miki. Kome nije dosta, tu je i selo Kučevo, centar svih istina i mitova o vlaškoj magiji.

Za potpune avanturiste tu je mistično selo Duboka pored čijih se potoka organizuju vlaški obredi, a samo dva kilometra odavde u šumi, neotkriveni je u turističkom smislu spaleološki dragulj – Dubočka pećina, poznata pod imenom Vrteč.

Pećine, vodopadi i stenoviti vrhovi

Raj za planinare, ali i ljubitelje legendi i starih priča su i Homoljske planine u Istočnoj Srbiji, jugoistočno od Petrovca na Mlavi. Čine ju pedesetak planina neobične lepote sa zanimljivim pećinama, brojnim vodotocima i vodopadima, te stenovitim planinskim vrhovima.

vodopad sige homoljske planine
Printscreen

Čitav ambijent upotpunjuju drevne legende ovog kraja, mitovi i magije koje privlače veliki broj avanturista i ljubitelja mistike. Vodopad rečice Sige u ovoj avanturi ne sme da se zaobiđe kao i etno selo Trška koje se nalazi kod instoimenog manastira iz XII veka, na obali reke Mlave. Cena smeštaja od 10 do 30 evra.

Veliko vrelo i dom “Svetih ratnika”

Veliko Vrelo (ili Lisine) je vodopad u istočnoj Srbiji u blizini Despotovca, u podnožju Sokolice, vrha Beljanice, na reci Veliko Vrelo. Jedan je od naviših vodopada u zemlji, sa visinom od 25 metara, ali po mnogima najlepši. U neposrednoj blizi Velikog Vrela postoje nekoliko etno restorana i mogućnost iznajmljivanja bungalova.

veliko vrelo - lisine
Printscreen

Svega nekoliko kilometara dalje su kanjon Resave i Resavska pećina. Kada ste već tamo obiđite srednjovekovni manastir Manasiju sa čuvenim freskama „Svetih ratnika“ i kupite daleko poznati manastirski med koje prave monahinje. Cena smeštaja od 10 do 20 evra.

Krčedinska ada za slobodne životinje

Prirodno rečno ostrvo Krčedinska ada, jedno je od poslednjih netaknutih oaza gde u potpunoj slobodi žive konji, goveda, magarci, mangulice i druge životinje. Put do više od 800 hektara slobode vodi isključivo preko Dunava, a nalazi se negde na pola puta između Novog Sada i Beograda. Pejzažnu pustaru Krčedinske ade presecaju topole stare više od 200 godina.

krčedinska ada
Printscreen

Između njih trčakara više od 200 konja, stotinjak magaraca i isto toliko podolskih goveda. Od ljudske vrste tamo obično možete sresti samo stočare, koji se brinu o ovim životinjama. Ada je i jedno od retkih mesta u Evropi gde se proizvodi magareći sir. Sa svojim peščanim plažama idealna je za kampere, ali nema uređenog smeštaja.

Zagajička brda i Gospodar prstenova

Zagajička brda nalaze se na oko 75 kilometara od glavnog grada, a skrivena su između velikog prostranstva Deliblatske peščare i njenog ruba kraj sela Zagajica te zbog neverovatne sličnosti sa selom Hobita u filmu Gospodari prstenova, nazivaju još i Hobiton.

zagajička brda
Printscreen

Prostiru se na nešto više od 250 hektara, a na najvišem brdu visine 256 metara nalazi se kameni obelisk. Pretpostavlja se da je on tu od vremena Austrougarske, mada niko sa sigurnošću ne zna njegovo poreklo. Kada su letnje temperature ovde se može osetiti pravi dašak pustinjske atmosfere.

Planina Jastrebac i epski zmaj

Legenda kaže da je na jednom golom planinskom vrhu jastreb svio gnezdo. Semenke su se prosipale iz grančica kada je leteo i tako je nastao Jastrebac. Josif Pančić ju je krstio kao najšumovitiju planinu u Srbiji, a nekada se uzdizala iz tercijalnog mora kao veliko ostrvo.

jastrebac
Printscreen

Bogata je bukovom i četinarskom šumom i nalazi se samo 20 kilometara od drevne srpske prestonice, Kruševca. Pored jezera ovde se nalaze i turistički kompleksi, što je samo srce ovog zaboravljenog turističkog raja. Ova planina je i dom najvećeg srpskog epskog zmaja – Zmaja od Jastrepca.

Stara Planina i srpski Kolorado

Rosomački lonci je jedan od naziva za kanjon Rosomače, reke koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, nedaleko od sela Slavinja, oko 30 km od Pirota. Rosomača pravi neobičan kanjon slojevitih ivica, u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime.

kanjon rosomače
Printscreen

Neposredno pred ulazak u kanjon nalazi se proplanak na kome je stara vodenica. To je idealno mesto za kampovanje. Na istoj planinin kada krenete ka severu, kod ljubaznih domaćina iz sela Topli Do, nalazi se Kanjon Temštice ili kako je zovu „mali srpski Kolorado“.

Ne podseća po veličini ali po određenim karakteristikama svakako, neobične crvene stene neodoljivo će vas smestiti u čuveni Kolorado. Reka se spušta sa visova Stare planine u Nišavu i predstavlja dobro čuvanu tajnu jugoistočne Srbije.

Kampovanje kraj najčistije reke u Srbiji

Na 10 kilometara od Valjeva nalazi se idealno mesto za kampere i porodice sa decom. Pregaziti čitavu reku velika je avantura, ali najbolje i najlepše mesto za to je reka Gradac pored Valjeva, koja je prohodna čitavim svojim tokom.

Ona izvire u podnožju planine Povlen, i teče sve do Valjeva, gde se uliva u Kolubaru. Poznata je kao najčistija reka u Srbiji. Kanjon reke Gradac dugačak je 22.7 kilometra. Ima nekoliko livada na kojima je dozvoljen odmor i kampovanje.

reka gradac
Printscreen

Na više mesta reka pravi manja ili veća jezerca, a Degurićka pećina jedna je od njenih najvećih lepota. Manastir Ćelije je najbolja polazna tačka za istraživanje kanjona. Cena smeštaja od 10 do 20 evra.

Ma koje prirodne lepote, Vučić je bitan: Predsednik na turističkom plakatu zove Kineze u Srbiju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Uzgred, Kučevo nije selo nego gradsko naselje i administrativni centar istoimene opštine, a i kakve se to barake iznajmljuju u istočnoj Srbiji…..

290 Shares
290 Shares
Share via
Copy link