Putovanja Srbija

Top 5 izletišta u Srbiji – Turisti izabrali najlepša prirodna prostranstva za provod sa porodicom i prijateljima

Proleće se bliži, te je sada pravo vreme da se prikupe ideje za izlete po Srbiji. Pitoma priroda Srbije omogućila joj je da ima mnoštvo izletišta, te su izbori brojni. U nastavku teksta izdvajamo vam najbolja izletišta u Srbiji…

Iriški venac – Najpopularnije izletište Fruške Gore

Nacionalni park Fruška gora ima nekoliko izletišta, a najposećenije je Iriški venac, udaljen 20km od Novog Sada. Za posećenost, između ostalog, treba da zahvali dobroj poziciji,  s obzirom na to da se nalazi na raskrsnici važnih puteva koji spajaju Novi Sad sa auto-putem Beograd-Zagreb, ali i celu Frušku Goru sa njenim okolnim mestima. Iriški venac nalazi se na vrhu Fruške Gore, smešten je na visini od 502m nadmorske visine. Priroda, uređeni delovi za kamp, veliko parkiralište, razlog je zašto Iriški venac bude posećen ne samo radi jednodnevnih izleta, već i na više dana. 

Iriški venac pruža nestvaran pogled koji seže čak do beogradske Avale, još jednog popularnog izletišta. Na Iriškom vencu se nalazi i čuveni spomenik “Sloboda”, podignut u čast palim borcima i Narodnooslobodilačkoj borbi. U blizini spomenika nalazi se kružna Edukativna staza, dužine 850 metara. Šetajući stazom nailazite na table na kojima su predstavljene najpoznatije prirodne i kulurno-istorijske vrednosti Fruške gore. Na stazi se nalazi vidikovac Crni čot, sa koga se pruža prelep pogled na Novi Sad. Za ljubitelje šetnje tu je i nova, lepo uređena trim staza dužine 5,5km.

Serene Landscape in Fruska Gora National Park, Serbia

Grza – Netaknuta priroda nadomak Paraćina

Paraćin, iako na odličnoj lokaciji, nedaleko od autoputa Beograd-Niš, uz samu planinu Juhor i okružen mnogim istorijskim znamenitostima, je bio skrajnut sa turističe mape Srbije. Danas se to menja, ali zanimljivo je da je popularizaciji i interesovanju za Paraćin doprinela okolina, tačnije izletište Grza. Na 18km od Praćina, u podnožju planine Južni Kučaj smešten pravi mali raj na zemlji.

Do Grze se stiže jednostavno, putem od Paraćina ka Zaječaru, i do samog izletišta možete stići autom. Izletište čine reka Grza, uz koju su uređene pešačke staze, koje kada pratite stižete do prelepog Donjeg jezera. Ovo je mesto na kojem Paraćinci tradicionalno slave prvomajski uranak, pa ćete tu videti i prostore za roštilj, kao i klupe za odmor. Malo dalje stazom stižete do gorenjeg jezera, a na samom kraju čeka vas, verovatno i najlepši prizor – vrelo Grze. Staze su označene sa putokazima, pa ako ste raspoloženi za avanturu možete i obići neki od dva vidikovca na Grzi. Na nekih 6-7 km od Grze nalazi se manastir Lešje, koji vam preporučujemo da posetite, kako biste se uverili u njegovu unikatnu arhitekturu. 

Ukoliko se odlučite da se odsednete u blizini Grze i upoznate ceo predivan kraja oko Paraćina, sjajne smeštajne jedinice vas očekuju na stranici: Stan na dan Paraćin. Na njoj su dostupni apartmani po ceni već od 20€. Pronađite odgovarajuću smeštajnu jedinicu i prepustite se nezaboravnom doživljaju.

Krupajsko vrelo – Fotogenično izletište nedaleko od Žagubice

Na istoku Srbije, u homoljskom kraju, nalazi se verovatno najlepše kraško vrelo u Srbiji – Krupajsko vrelo. Vrelo koje na površini stvara kraško jezero, vodopad, divlja i netaknuta priroda okolo, tirkizna boja vode i jezerce puno riba stvaraju prizor kao iz bajke. I ovo je razlog zašto je ovo vrelo najfotografisanije kod nas.

Do samog vrela stižete šumskom stazom, kada prođete nekoliko bazena, vodopada i jezera. Samo vrelo je nestvarno lepo, a upotpunjuje ga prizor pećine. Nijanse plave, zelene i tirkizne boje kojima je vrelo obojeno su nešto zaista jedinstveno. I pod vodama se kriju prirodne atrakcije, pa tako prema pričama ronioca, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine, nalazi se čitav lavirint podzemnih kanala. Krupajsko vrelo se nalazi između sela Milanovac i Krupaja. Udaljeno je oko 35 km od Žagubice. Do Krupajskog vrela stiže se asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac, a od Beograda do vrela potrebno je oko 2 sata.

Uvac – Najlepši meandri Evrope nedaleko od Sjenice

Na putu do Sjence ka Markovoj ravni nalazi se Specijalni rezervat prirode Uvac. Najčuveniji je po meandrima i kanjonima reke Uvac, kao stanište beloglavog supa i jednom od najlepših vdikovaca Srbije sa kog se pruža pogled na meandre – vidikovac Molitva. Pored ovih atrakcija, tu su i jezera Uvačko, Radoinjsko i Zlatarsko kao i male pećine u kojima se beloglavi supovi gnezde. Rezervat Uvac krije i nekoliko velikih pećina, od kojih je najveća i najatraktivnija, iako još uvek nedovoljno istražena, Ledena pećina, dugačka 2.5 kilometra. U pećini se nalaze unikatne dvorane i bistro jezerce.

Meandre možete upoznati i izbliza. Predlažemo da uplatite turu krstarenja, a možete se  oprobati i u pecanju, kako je Uvac bogat pastrmkom, šaranom i klenom. Ture krstarenja se obavezno zakazuju i rezervišu unapred. Cena ulaznice za specijalni rezervat je 100 dinara, dok je cena za ulazak u Ledenu pećinu 150 dinara.

Palić – Biser krajnjeg severa Srbije

Naš obilazak izletišta u Srbiji završavamo nezaobilaznim Palićem. Ovo naselje i istoimeno jezero nalazi se na 8km istočno od Subotice.  Deo je parka prirode Palić, a ujedno i najveće jezero Srbije nastalo prirodnim putem. Jezero je prečnika skoro 5km i najveće dubine 3.5 metra, ima 3 uređene plaže, toplu vodu i predivnu prirodu koja ga okružuje. Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom, pa je vrlo atraktivna za pešačenje i šetnje. Atrakcija Palića je i Zoološki vrt koji se prostire na 15 hektara zemlje i raspolaže sa preko 150 životinjskih vrsta, koje se ne nalaze u kavezima već šetaju slobodno, pa to posetu čini dodatno zanimljivom.

Nadamo se da ste uživali u obilasku najlepših izletišta i da sada znate gde ćete provoditi vaše prolećne i letnje izlete.

Srpski gradić sa najviše jezera zbog nestvarne lepote zovu „vojvođanska Venecija“ (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
43 Shares
Share via
Copy link