Balkan Magazin

Svi će s cegerima pohrliti za Mađarsku kada vide cene na budimpeštanskoj pijaci (FOTO)

budimpesta pijaca
Foto: Belvárosi Piac

Prosečan stanovnik Budimpešte mesečno prihoduje oko 1.220 evra, dok Beograđanin, ako je verovati sumnjivim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za isti vremenski period zaradi oko 950 evra.

Međutim, uprkos nemaloj razlici u prosečnim platama, kilogram paprike građani će na pijaci u Budimpešti platiti i duplo manje nego na nekoj beogradskoj pijaci.

Uporedili smo – koliko na tezgama plaćamo hranu u odnosu na Mađare?

Pomorandža, limun, krompir, šargarepa… Sve ove namirnice jeftinije su kod naših severnih komšija nego kod nas.

Naime, kilogram pomorandži na beogradskim pijacama košta između 250 i 300 dinara. U Budimpešti, kada se forinte konvertuju u dinare, 143 dinara. Limun u mađarskoj prestonici košta 200 dinara, a kod nas 250.

I krompir plaćamo više od Mađara i to nekoliko puta: na fotografiji koju je portalu Nova dostavila jedna čitateljka može se videti da na mađarskoj pijaci krompir košta 200 forinti, što je oko 57 dinara. Sa druge strane, na beogradskim pijacama, ta cena se kreće između 130 i 150 dinara.

Šargarepa je takođe kod nas skuplja, pa je ljudi na beogradskim pijacama kupuju za 120 dinara, dok je Mađari plaćaju 85 dinara.

I tu se niz ne završava.

U Mađarskoj je jeftiniji i karfiol, i kilogram košta oko 128 dinara, dok je kod nas čak 200 do 250 dinara. Celer takođe – na pijaci u Budimpešti on je 171 dinar, a u Beogradu 300 dinara.

Jedina stavka koju smo uočili da je jeftinija u Srbiji je kupus: Mađari ga po kilogramu plaćaju 143 dinara, a on na beogradskim pijacama košta od 60 do 80 dinara.

cene madjarska srbija
Foto: Nova.rs/Shutterstock

Što se tiče mesa, cene su slične kao one koje su aktuelne u Srbiji.

Tako svinjska plećka u Mađarskoj košta oko 687 dinara po kilogramu, a u Srbiji se ta cena kreće između 640 i 720 dinara.

Teleći but čak je i skuplji nego kod nas, pa košta oko 1.950 dinara, a u Srbiji je cena oko 1.700 dinara.

Sa druge strane, goveđa čajna kobasica je jeftinija u Mađarskoj, budući da košta oko 1.725 dinara, dok u Srbiji njena cena dostiže čak i 2.100 dinara.

Izvor: Nova

Srbija je zemlja u kojoj se priča o pravima potrošača, a oni nemaju prava na život

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

35 Shares
Share via
Copy link