Magazin

Beograđanka naručila jedan dodatak za svoj kapućino pa ostala u šoku kad je stigao račun od 300 RSD

kafa i med
Foto preuzeto sa unocasa.com/blogs/

Cene gotovo svih artikala u Srbiji probijaju sve limite, pa ostaje zabrinutost da li ćemo moći i do kada da izdržimo trku u kojoj ne možemo da pobedimo.

I na društvenim mrežama se mogu pročitati komentari i zapažanja koliko je sve poskupelo, a nekada je teško razdvojiti ljutnju od zaprepašćenja.

Jedna mlada Beograđanka imala je neprijatno iskustvo sa cenama kada je pre nekoliko dana poručila sebi kafu.

– Sela sam u atraktivnu piceriju nadomak Železničke stanice u Beogradu i poručila kapućino. Ali, kako je bio prilično jak (kiseo) za moj ukus, zatražila sam malo meda od konobarice. Premda se nekada kesica meda čak nije ni naplaćivala (što je ostalo da važi za šećer), očekivala sam naravno da mi nešto naplate – prenela je svoje iskustvo.

Kako kaže, nije mnogo razmišljala o krajnjoj ceni na računu, ali se iznenadila kada je iznos bio 300 dinara.

– Znam da je kapućino negde oko 200 dinara, pa sam se šokirala u prvi mah, kada je konobarica rekla „300 dinara“. Pogledala sam meni, a onda i račun. Kafa je 230 RSD, a dodatak meda je čak 70 dinara! – kaže dalje ta mlada žena iz Beograda.

Prema njenim rečima, iako je dobila tzv. kadicu meda, a ne kesicu, koja je malo veće gramaže (25 grama), svakako smatra da je cena previsoka.

racun-830x0

Nije tajna da postoji određena HoReCa kategorija meda, poznata i kao ugostiteljski med, a uglavnom je reč o mešavini odabranih sorti meda sa planina Srbije. Naravno, i to zavisi od proizvođača.

Ponekad se u kesice i kadice pakuju i jedinstvene vrste, dakle, nema kombinovanja. Vrste pakovanja koje se najčešće mogu poručiti jesu kesice od 16 grama, u transportnom pakovanju od 150/250 komada, kao i kesice od 12 grama meda, u pakovanju od 200 komada.

Zatim, u ponudi su i nešto bolje opcije poput čašica (25 grama), u pakovanju od 250 komada, kao i kadice iste gramaže, koji može biti od 100 do 270 komada u pakovanju. Sve u svemu, jasno je da su pakovanja na veliko znatno niže cene, nego da kupujete proizvode pojedinačno.

Neki proizvođači rade i kesice meda različitih gramaža, u rasponu od 15, 20 do 25 grama. Ako uzmemo u obzir najveću gramažu, koju je uz kafu dobila i naša sugrađanka, cene su sledeće:

Bagremov med – 22 dinara;
Cvetni med – 22 dinara;
Lipov med – 19 dinara i
Livadski med – 17 dinara

Dakle, ugostitelja je jedna kesica/kadica od 25 grama, koju vam je naplatio 70 dinara, koštala najmanje 17, a najviše 22 dinara. Drugim rečima, na samo jednoj kasici/kadici zaradio je između 53 i 48 dinara.

Izvor: Telegraf Biznis

Medaljoni lososa, ćuretina sa brusnicom i stekovi… Šta obeduje gradonačelnik Kraljeva na račun gradske kase?

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link