Svet Vesti

Francuski komunisti ne žele Dejana Lovrena u Lionu zbog ustaškog derneka

brozovic-lovren
Foto: Printscreen

Ne stišava se bura oko hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena (33) i proslave koja je usledila nakon zvaničnog dočeka u Zagrebu, kada se na privatnoj proslavi „veselio“ uz Tompsonove pesme i poznati ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

Naime, prvo je usledio neočekivani transfer iz Zenita, koji se odlučio da prekine saradnju sa kapitenom tima, a kako je pisao ruski portal „Soccer“, navodno je razlog bio upravo skandiranje ustaškog pokliča, koji u Rusiji smatraju nedopustivim gestom.

Nakon što je prešao u Lion, u kojem je i započeo svoju internacionalnu karijeru, oglasila se i francuska komunistička partija, koja je poslala otvoreno pismo upravi kluba, u kojem protestuje protiv dolaska Lovrena u klub, piše Index.

Kako pišu lokalni mediji u Lionu, pismo je poslao Ogustin Peš, sekretar ogranka Komunističke partije u ovom francuskom gradu, kao i predsednik tamošnje kancelarije sporta.

„Kada je klub poželeo dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je da učestvuje u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje ovog igrača u suprotnosti je sa vrednostima kluba i grada Liona jer je upravo Olimpik Lion simbol našeg identiteta“, stoji u poruci koju je primio predsednik kluba Žan Mišel Olas.

Transfer hrvatskog reprezentativca postao je društvena i politička tema u Francuskoj.

Medijima nije trebalo dugo da počnu da pišu o Lovrenovom uzvikivanju „Za dom spremni“ nakon povratka sa Mundijala u Kataru i dočeka na glavnom zagrebačkom trgu.

Takođe, Francuzi podsećaju i da je ostao da igra za ruski klub nakon početka rata u Ukrajini, kao i da je izazvao kontroverze kada je izbrisao pretplatu na Disney + kanal, kada je govorio protiv prava LGBT zajednice.

Teško je poverovati da će predsednik Liona zbog ovog pisma otpustiti Lovrena, pa se očekuje da će uskoro odigrati prvu utakmicu za klub.

Izvor: Index

Dejana Lovrena oterali iz Zenita zbog ustaškog pokliča na privatnoj proslavi

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link