Svet

Dejana Lovrena oterali iz Zenita zbog ustaškog pokliča na privatnoj proslavi

brozovic-lovren
Foto: Printscreen

Dejan Lovren je spektakularno odigrao na Mundijalu u Kataru, ali čini se da hrvatskom veteranu ovih dana ne cvetaju ruže.

Naime, on je došao u centar medijske pažnje medija zbog privatne proslave nakon dočeka u Zagrebu, gde se sa kolegom iz reprezentacije Marcelom Brozovićem “veselio” uz Tompsonove pesme i poznati ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Lovren (33) se pre tri dana vratio u Lion, gde je i započeo svoju internacionalnu karijeru, pre odlaska u Englesku, a potom i u ruski Zenit.

Ovim transferom je klub iz Sankt Peterburga zaradio na hrvatskom reprezentativcu dva miliona evra.

Međutim, mnoge je iznenadio taj transfer, pošto je Lovren bio kapiten i vođa tima ruskog šampiona, a ruski portal “Soccer” se detaljnije pozabavio ovom temom.

Naime, njihovi izvori tvrde da je Lovren praktično oteran iz Rusije zbog ustaških pozdrava, koji se u toj zemlji smatraju nedopustivim gestom, piše Index.

“Ne postoji osoba koja ne zna šta znači podignuta desna ruka”

“Soccer” je objavio tekst sa naslovom “Zenit se posle skandala oslobodio Lovrena”, koji govori da su u Rusiji bili jako dobro upoznati sa Lovrenovim pevanjem Tompsonovih pesama.

U podnaslovu teksta piše “Odlazak sa političkim prizvukom”, a situaciju dalje detaljno objašnjavaju:

“Ne postoji osoba u Evropi koja ne razume značenje gesta visoko podignute desne ruke. Pristalice ovog pozdrava odneli su milione života beba, žena i staraca. Akutna reakcija je ispisana krvlju.

Marcelo Brozović i Dejan Lovren naljutili su Hrvate kada su podigli ruke na zabavi u Zagrebu. Uzvikivali su i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Ovaj pozdrav je preživeo tokom decenija, a korišćen je i tokom rata i raspada Jugoslavije”, piše ruski portal.

Pre nastanka spornog snimka planiran nastavak saradnje

U tekstu se dalje spominje da je Zenit Lovrenu uoči Svetskog prvenstva najavio produženje ugovora, kao i da njegove godine nisu bile problem.

Spominje se i da su navijači Zenita razgovarali sa upravom nekoliko puta nakon što su procurele snimke na kojima Lovren i Brozović veselo slave treće mesto u Brozovićevom kafiću u Velikoj Gorici uz pomenute pesme i pozdrave.

“Reakcija FIFE je iznenađujuća. Dejan Lovren i Marcelo Brozović bi trebalo da budu suspendovani na nekoliko utakmica hrvatske reprezentacije. Ako im je dozvoljeno da podignu desnu ruku, zašto bi nekom navijaču u Nemačkoj i Engleskoj bilo u redu doživotno zabranjivati da gleda fudbal zbog iste stvari?

Da li će Nemci pokrenuti kazneni progon? Lovren je preskakao školske časove u Nemačkoj, na kojima se učilo kuda vodi mržnja i želja da se unište čitavi narodi”, zaključuju Rusi.

Privatna proslava uz ustaški poklič

Podsetimo, bronzani hrvatski reprezentativci su 18. decembra spektakularno dočekani u Zagrebu, pred gotovo 100 hiljada ljudi, nakon osvajanja trećeg mesta na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Nakon organizovanog dočeka, reprezentativci su se zaputili na različite lokacije, a Lovren i Brozović završili su u Velikoj Gorici, u kafiću “Epic Brozo” koji je u Brozovićevom vlasništvu.

U jednom trenutku su neki od prisutnih skinuli majice, a poseban delirijum nastao je kada je bend koji je nastupao uživo zapevao „Čavoglave“ i „Kninsku kraljicu“ zloglasnog Marka Perkovića Tompsona, u kojima se peva o proterivanju Srba.

Snimak je objavljen na na zvaničnoj Fejsbuk stranici kafića, a u jednom trenutku „proslave“ Lovren i Brozović uzvikuju „Za dom spremni“, što je bio poznati ustaški pozdrav u vreme fašističke NDH.

Izvor: Index

Hrvatski fudbaleri u delirijumu uzvikivali ustaški poklič i simulirali klanje uz Tompsona (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link