Putovanja Svet

Letovanje u Grčkoj sve izvesnije, sklapaju dogovore o kovid pasošima sa 10 zemalja

hanioti grcka

Grci su čvrsto rešeni da ne dozvole da im propadne još jedna turistička sezona i već uveliko rade na sopstvenim “kovid pasošima”.

U aprilu planiraju pilot fazu letova sa putnicima iz evropskih zemalja, Izraela i Velike Britanije.

Od sredine maja na listu onih kojima neće biti potreban karantin po dolasku u Grčku biće dodato još zemalja. Biće im potreban sertifikat o primljenoj vakcini, o prisustvu antitela nakon preležanog kovida-19 ili negativan test na korona virus.

Grčko Ministarstvo turizma potpisalo je sporazum o “zelenim sertifikatima“ sa Izraelom i radi na sličnim bilateralnim sporazumima sa još 10 zemalja – Velikom Britanijom, Amerikom, Кanadom, Australijom, Srbijom, Rusijom, Ukrajinom, Кinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Plan je da omogući i vakcinisanim i nevakcinisanim osobama sa negativnim testovima da putuju u Grčku, a svi podležu nasumičnom testiranju po dolasku – rekao je Hari Teoharis, grčki ministar turizma, a prenosi “Juronjuz”.

Dodao je da će svi koji se bave turizmom biti vakcinisani.

– Istovremeno će ljudi za koje se utvrdi da su pozitivni biti izolovani u hotelskim u karantinima. Osim toga, primenjivaće se uobičajena pravila i osmeh je obavezan – kazao je Teoharis.

Grčka se nada da će EU usvojiti “kovid-pasoše“ kako bi omogućila slobodna putovanja svima koji su primili vakcinu, što je danas i potvrđeno na sastanku Evropske komisije. Da se to nije desilo, zemlja bi nastavila samostalno da prima vakcinisane turiste, pa i one koji su primili rusku ili kinesku vakcinu, piše Telegraf.

Teoharis je objasnio da mu je “veoma drago što je grčki predlog o zelenim sertifikatima Evropska komisija usvojila” i da se nada “brzoj rezoluciji ove inicijative”, kao i da će se osigurati da i pravna i tehnička strana budu dovoljno brze da spasu leto.

– Ako ne, Grčka će morati da usvoji svoja pravila i naravno prizna sertifikat svake evropske države – zaključio je Teoharis.

U međuvremenu, sa svojim novim sloganom “Sve što želite je Grčka“, oni koji rade u turističkoj industriji kažu da su potpuno spremni za posebne zahteve koje nameće pandemija.

Hoteli, koji svoja vrata otvaraju u maju, poštuju stroge higijenske protokole koji su primenjivani i prošle godine. Do tada će započeti vakcinacija 300.000 zaposlenih u turističkom sektoru i ažuriranje zdravstvenih protokoli za hotele.

– Grčki hotelijeri su 2020. dokazali da mogu efikasno da primene zdravstvene protokole. Strogo smo se pridržavali svih pravila. Dakle, u hotelima je otkrivena samo nekolicina slučajeva korona virusa. Potražnja za Grčkom je vrlo velika, iako još uvek nisu napravljene rezervacije – rekao je Grigoris Tasios, predsednik grčkih hotelijera.

Grčka se nada da će povratiti najmanje polovinu svog turističkog prometa koji je imala pre pandemije kako bi pomogla teško ranjenoj ekonomiji.

Iz Evropske komisije najavljuju da će sertifikati o vakcinaciji biti odobreni do 1. juna, ali Austrija je ubrzala proces – tamnošnja vlada želi da “kovid-pasoši” zažive do aprila.

Narednih dana biće rađeno na pravnom okviru za primenu projekta pod radnim nazivom “zeleni pasoš”, odlučeno je na današnjoj sednici vlade. Taj pasoš treba da omogući slobodu putovanja.

Nema letovanja bez kovid pasoša, traže ga sve zemlje u koje želimo na more

OGLAS

PARTNERI SAJTA


29 Shares
Share via
Copy link