Koronavirus Srbija

Više od 2000 lekara diglo glas protiv Kriznog štaba, podrška i od advokata, umetnika, prosvetara

lekar

Više od 2.000 zdravstvenih radnika potpisalo je imenom i prezimenom inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida”, u kojoj su medicinari okupljeni sa zahtevom da se formira novi krizni štab za upravljanje kovid krizom, sprovede istraga o zataškavanju podataka o obolelima i daju objašnjenja koja se tiču baze podataka o virusu korona.

Na spisku se, u ovom trenutku, nalazi 2.012 zdravstvenih radnika širom Srbije, raznih specijalizacija i oblasti medicine, piše 021.

Lekare su u zahtevima podržale i druge struke i organizacije.

Prosvetni radnici podržali su medicinare proglasom u kojem, kako kažu, osuđuju svaki pokušaj nipodaštavanja i medijske hajke na medicinske radnike koji se već mesecima na prvoj liniji bore da sačuvaju živote.

– Mi, čiji je poziv da obrazovanjem mladih ljudi stvaramo budućnost ove zemlje, razvijajući njihov duh i intelekt kojima će jednog dana graditi Srbiju, moramo podići svoj glas i podržati medicinske radnike u njihovoj borbi za istinu i slobodu! – navodi se u pozivu prosvetnih radnika za podršku lekarima i zaposlenima u zdravstvu.

Na spisku podrške lekarima trenutno se nalazi 500 prosvetnih radnika, od učiteljica do univerzitetskih profesora.

Podršku organizovano pružaju i zaposleni u kulturi i umetnici.

– Gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije pokušavajući da osujete legitimnu borbu stvarne Elite Srbije za Istinu, Čast i Slobodu! – navodi se u pozivu zaposlenih u kulturi, čiji spisak broji 314 imena i prezimena.

Svoju podršku daju i advokati, kojih u ovom trenutku ima 81 na spisku.

Podršku inicijativi lekara pružili su i YUCOM, RERI, CRTA i MASA (Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti).

– Biti stručan podrazumeva i biti odgovoran kako prema svojoj profesiji, tako i prema građanima. Promene u zdravstvu ne mogu doći bez angažovanih i solidarnih lekara.

Ovim putem se solidarišemo sa onima koji nose teret epidemije na svojim plećima, sa pravom ukazujući na propuste i stanje u zdravstvu, te osuđujemo kampanju koju protiv njih vode predstavnici vlasti – navodi se u inicijativi MASE, koja poziva koleginice i kolege sa univerziteta i instituta u Srbiji i dijaspori da potpišu peticiju podrške lekarima.

– Zahtevamo od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika.

Lekari, potpisnici inicijative Ujedinjeni protiv kovida postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice.

Najoštrije osuđujemo nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis – navodi CRTA, nakon javnog omalovažavanja potpisnika inicijative od strane članova kriznog štaba Vlade, kao i funkcionera poput ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Novosadski hirurg: Ništa ne verujem Kriznom štabu Ane Brnabić i Zlatibora Lončara

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link