Koronavirus Novi Sad

Novosadski hirurg: Ništa ne verujem Kriznom štabu Ane Brnabić i Zlatibora Lončara

Zahtev da se formira novi krizni štab za borbu protiv epidemije virusa korona nema smisla, smatra novosadski hirurg Miroslav Ilić, zaposlen na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

– Ko da ga formira, ministar koga ne priznajem, predsednica Vlade u odlasku? Lekari koji su potpisali peticiju ili zahtev za novi Krizni štab treba da formiraju nezavisni Krizni štab – kaže za “Danas” Ilić.

On napominje da, koliko mu je poznato, nikome od lekara u Novom Sadu nije ponuđeno da potpiše taj zahtev, ali da je spreman da stavi svoj potpis iako smatra da treba postupiti drukčije.

– Mi, lekari i drugo medicinsko osoblje, treba da se organizujemo kao esnaf, jer ne verujemo više sadašnjem štabu. Sindikat lekara i svi sindikati u zdravstvu Srbije treba da formiraju novi, nezavisni Krizni štab. Jer, više niko ne veruje Brnabićki i Lončaru, oni će opet staviti nekog svog. Taj nezavisni krizni štab će upozoriti i Evropu, i vlast i građane Srbije šta su najbolji koraci u ovim momentima – kaže Ilić.

On zamera sadašnjem kriznom štabu što je estradni i politički instruisan i kaže da im niko više ne veruje zato što su lagali ljude.”

Novi krizni štab bi, prema njegovom mišljenju, trebalo prvo da traži uvid u spiskove stvarno bolesnih, da obiđe bolnice iz kojih stižu informacije da nemaju ljudi čime da rade, da formira inspekcije koje će utvrditi ko koliko sati radi na nedozvoljeni način, da snimi šta je potrebno i uputi Evropskoj uniji istinske potrebe za materijalom.

I treće, da o svemu tome obavesti građane i upozori ih o merama zaštite i kako da ih se pridržavaju.

Ilić podseća na veliki zastoj u laboratoriji “Vatreno oko” i da su se zagubili brisevi i dodaje da smo došli u situaciju da ni zdravstveni radnici više ne veruju testovima.

On pita odakle su ti testovi i ko ih je kupio, ali i zašto privatnici ne mogu da rade PCR testove, zašto privatne ambulante ne mogu da budu laboratorije i kovid ambulante.

Podsetimo da su pojedini članovi vladinog kriznog štaba komentarisali otvoreno pismo u kojem se traži njihova smena.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je upitna kompetentnost lekara potpisnika pisma, dok je epidemiolog Predrag Kon rekao da poštuje svoje kolege, ali da oni nemaju sve neophodne informacije.

Takođe, ovo otvoreno pismo su komentarisali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lončar je istakao da to nije reakcija struke, već politička, a da su članovi vladinog Kriznog štaba ono najbolje što Srbija ima. Vučić je ocenio peticiju kao “iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji”.

Inače, ovo otvoreno pismo je do jutros potpisalo više od 1.200 medicinara.

Razvojni put dr Kisić: Od apsolutnog poverenja do kontroverzne tragikomičarke

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

468 Shares
468 Shares
Share via
Copy link