Lifestyle Magazin Recepti

Kuvano vino: Recept Džejmi Olivera

Kuvanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano hipokris. Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda baš nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.

Vino sadrži velik udeo antioksidansa koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala i uzrokuju mnoge bolesti pa čak i rak. Osim vitamina C i tanina, izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin koji je pokazao široko antikancerogeno delovanje. Za jačanje imuniteta – čaša vina na dan.

Kuvanim vinom protiv prehlade

kuvano-vino

Još su ga naše bake koristile kao lek za prehladu, naročito vino kuvano sa nekoliko zrna bibera i klinčićima. Naravno, kao i kod svakog leka, treba dobro paziti na doziranje. Posebno je korisno i kod visoke temperature. Skuvajte času crvenog vina s limunovom korom, dva oraščića, pola centimetra štapića cimeta i kašičicom šećera.

Uživanje u kuvanom vinu donosi i  zadovoljstvo i okrepljenje od hladnoće u hladnim danima.

Recepti su različiti ali je, u osnovi najčešće reč o dobro zagrejanom crvenom vinu, dodatno zaslađenom i začinjenom cimetom, karanfilićem ili oraščićima. Negde se dodaju i med, limun i čaj.

Kako vino kuva jedan od najpoznatijih svetskih kuvara, Džejmi Oliver, pročitajte na sledećoj strani.

Kuvano vino po receptu Džejmija Olivera

Nema ničeg lepšeg nego kada zimi i po hladnom vremenu, u toplini svoga doma, okupite sebi drage ljude i poslužite ih toplim napitkom. A ništa vas tako dobro neće zagrejati kao slatko kuvano vino. Ukoliko ste se oduvek pitali kako pojedinim ljudima uspeva da ga naprave tako ukusnim, Džejmi Oliver će vam odati tajnu. U pitanju su magični sastojci koji vinu daju posebnu aromu.

Šta vam je sve potrebno:

2 mandarine

1 limun

1 limeta

200 g šećera

6 karanfilića

1 štapić cimeta

3 lista lovora

1 štapić vanile

2 zvezdasta anisa

2 flaše crnog vina

kuvano-vino-2

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile iscedite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite na laganoj vatri da se sve kuva oko pet minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće ispariti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino sipajte u čaše i poslužite.

Savet:

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene u zavisnosti od ukusa koji preferirate. Najvažnije je da sledite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.

Najbolja jela od mlevenog mesa potražite ovde

Vasnutricionista/Telegraf

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link