Vesti Novi Sad

Kuda za 1. maj?

Meteorolozi kaže da nas za 1. maj očekuje lepo vreme, sa idealnom temperaturom – do 24°C. Za vreme, dakle, ne brinite. Za sve ostalo, tu su preporuke ispod i vaš entuzijazam.
I ove godine će najveće izletište biti Fruška gora, a Nacionalni park saopštava da je uređeno više od 20 izletišta. Pripremljena je trasa grebenskog puta od Banstola, preko Iriškog venca, Zmajevca, Brankovca, Letenke, Rohalj baza do Vizića. Uređeni su i generalno očišćeni Iriški Venac, Stražilovo, Beočinske livade, Zmajevac, jezera Sot, Bruje i Moharač, Lipovača i drugi omiljeni izletnički lokaliteti. Na izletištima se nalaze novi kompleti klupa i stolova za boravak u prirodi, kao i ložišta za vatru. Uređene su staze i slobodne travnate površine, a postaviće se kontejneri za otpad i mobilni toaleti.
1-maj
Iz Nacionalnog parka skreću pažnju da će se naplaćivati objedinjena naknada za korišćenje zaštićenog prirodnog područja u iznosu od 150 dinara po vozilu, za ulazak, parking i ložište za vatru. Dolazak bez motornog vozila se ne naplaćuje. Posetioci će dobijati obaveštenja i uputstva o boravku u prirodi i biorazgradive kese za prikupljanje otpada.
Novosadski uranak na Štrandu počinje večeras i trajaće do sutra popodne. Od 19.30 do 22 sata nastupiće DJ Darko, Dušan Kostrešević, Novosađanin koji učestvuje u takmičenju “Pinkove zvezde” i Ana Mihaljević, učenica OŠ “Nikola Tesla” koja je dobitnica nekoliko vrednih nagrada na najjačim dečijim muzičkim festivalima u regionu, od 22 do 23:30 sati u centralnom delu programa koncert će održati Nataša Bekvalac, dok će završetak programa koji će trajati do 1 čas posle ponoći obeležiti aktuelni svetski hitovi za koje će biti zadužen DJ Darko.
strand-a-maj
Program prvog dana kupališne sezone na Štrandu startuje u petak, 1. maja u 11 sati nastupom benda Šine (akustična verzija sastava “Šinobusi”) koji će trajati do 12.30 sati, kada počinje koncert “Old timers band-a”. “Novosadski uranak” se završava 1. maja u 14 sati.
Prvomajski uranak biće obeležen i na poznatom izletištu Kamenički park, uz ravničarske igre i koncerte “Divljih jagoda”, novosadskog benda “Apsolutno romantično” i trubača iz Šida, saopštili su organizatori. Večeras od 21 čas će nastupiti jedan od najpopularnijih bendova bivše SFRJ “Divlje jagode”. Drugog dana festivala, 1. maja nastupiće “Apsolutno romantično”, a šidski trubači će se pobrinuti za dobro raspoloženje u ranim jutarnjim satima i tokom dana.
prvi-maj-limanski-park-06
Organizatori uranka su za 1. maj pripremili takmičenje u ravničarskim igrama u kojima će zainteresovani moći da odmere snage u bacanju starog bicikla u dalj, gađanju čunjeva, nošenju pasulja, navlačenju konopca i bacanju akumulatora sa ramena. Pored centralne bine, pripremljena su i specijalno uređena mesta za pripremu hrane, kao i prostor nazvan “Etno sokak” na kome će biti izloženi suveniri i proizvodi starih zanata. Za najmlađe posetioce pripremljenje su edukativne radionice u organizaciji novosadskjih ustanova za decu i mlade “Dr Milorad Pavlović”, Dečjeg sela u Sremnskoj Kamenici i drugih brojnih udruženja.
Udruženje Wild Serbia priprema potpuno lud 3-dnevni program na Dunavu od Novog Sada do Beograda.
1-maj-dunav
„Ideja je da za tri dana u laganom ritmu i opuštenoj atmosferi rekreativnim kajacima preveslamo razdaljinu od Novog Sada do Beograda. Trudićemo se da na reci obiđemo sva ona mesta koja drugim prevoznim sredstvima nije moguće posetiti, otkrićemo Manaus u Srbiji. U rukavcima i na rečnim adama čeka nas novi skriveni svet… Kampovaćemo na divljim peščanim plažama uz roštij i kotlić, a odbojkaška lopta i gitara su obavezni! Akcija se izvodi u stabilnim rekreativnim kajacima tipa dvosed i trosed. Celokupna kamp oprema, hrana i rekviziti se nose u čamcu sa motorom koji će sve vreme pratiti grupu i biti na usluzi. Kome se ne vesla može u čamac“, saopštavaju organizatori.
I klub Giardino organizuje roštiljanje na krovu Novog Sada. Posetiocima poručuju da može da se desi sve, pa i nevreme, ali da ne smeju ostati gladni.

Naslovna fotografija: Robert Getel

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link