Novi Sad Uncategorized

Nacrt plana turističkog i sportskog centra na Fruškoj gori (FOTO)

Plan za izgradnju turističko-rekreativnog centra na Fruškoj gori predviđa izgradnju brojnih objekata i sportskih terena, koji će umnogome izmeniti izgled ovog prigradskog naselja.

Umesto korova i grmlja u budućnosti bi u Bukovcu mogao da nikne turističko-sportsko-rekreativni centar na više od pet hektara zemljišta. Centar bi se nalazio u jugozapadnom delu ovog naselja na uzvišenju sa kojeg se pruža pogleda na ostatak sela i Fruške gore.

Predviđeno je da objekat bude podeljen u tri celine sa različitim sadržajem. U prvoj celini bi se, ako sve bude po planu, nalazili park sa šetnim i trim stazama, malim amfiteatrom sa pogledom na centar naselja, teretana na otvorenom, vežbalište sa kros-fit spravama, veštačka stena za sportsko penjanje, kao i ugostiteljski objekat.

U drugoj celini se takođe nalaze trim staze, ali i tereni za odbojku, košarku, basket i boćanje. U trećoj celini bi bio smešten kompleks poligona i vežbališta za daunhil bicikliste i skejt bord na travi sa montažno-demontažnim tribinama. Najmanje 70 odsto površina namenjenih sportskom parku trebalo bi da bude pod zelenilom.

Ono što bi moglo da predstavlja problem čitavom projektu jeste da bi građani u zabavi i razonodi mogli da uživaju u centru čijih se 66 odsto površine nalazi u zonama aktivnih klizišta. Urbanisti su u Nacrtu plana naveli da „za one delove koji su direktno ugroženi aktivnim klizištima važi zabrana bilo kakve izgradnje i preporučljivo je pošumljavanje“.

Između ostalog, navedeno je da se pre početka bilo kakvih zemljanih radova i izgradnje objekata, sportskih terena ili infrastrukture, moraju obaviti detaljna geomehanička i geološka istraživanja terena kojima bi se proverila nosivost i stabilnost prostora i u skladu sa tim odredio način izgradnje, čime bi se praktično područje i izgrađeni objekti osigurali od klizišta.

Ovaj turističko-rekreativni centar trebalo bi da ima i planinarski i lovački dom sa ugostiteljskim sadržajima, dok bi se na strminama koje se spuštaju ka Karađorđevoj ulici uredile staze za sankanje, planinski biciklizam, skijanje na travi, spuštanje toboganima…

„Uz uređenje u susedstvu planiranog parka u kaskadama, dominantni položaj nad Bukovcem treba iskoristiti kao vidikovac, čija lepota među obroncima na granici Nacionalnog parka može stvoriti reprezentativni turistički punkt u gradskim okvirima“, naveli su urbanisti u Nacrtu plana detaljne regulacije.

Posebnu atrakciju trebalo bi da predstavlja i zip lajn, sajle dužine do 220 metara, koji bi, kako se navodi, „savladavajući visinsku razliku od 40 metara“ povezivao dve celine turističko-rekreativnog centra.

Ovaj plan je na javnom uvidu do 31. avgusta, a građani ga mogu pogledati OVDE. Građani mogu da podnose primedbe u vezi sa planom na adresu Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, Radnička 2. Nakon toga će se održati javna sednica Komisije za planove, na kojoj će razmatrati primedbe i mišljenja.

Slično i sa Alibegovcem

Sličan plan postoji i za Alibegovac. Prema važećim urbanističkim planovima, Alibegovac je predviđen da bude turističko-sportska-rekreativna površina, baš kao što sada plan predviđa i za Bukovac. Međutim, gotovo 36 hektara zemljišta bez ikakve komunalne infrastrukture stoji zaglavljeno između grada, države i „Navipa“, preduzeća u stečaju koje je zapravo i većinski vlasnik.

Urbanisti su uradili analizu ovog predela i dali tri predloga. Prvi predlaže da taj reon postane prostor za gastronomski i vinski turizam sa vinarijama, ugostiteljskim i smeštajnim objektima. Druga varijanti koju predlažu urbanisti ima ideju da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, gde bi prostor bio podeljen u nekoliko manjih celina.

Srpskih 5 prirodnih čuda – nacionalni parkovi Srbije

OGLAS

621 Shares
621 Shares
Share via
Copy link