Mirisi detinjstva dopiru iz kuhinje i sa „Instagram“ naloga Olje Balašević. U retro šerpi na tufne krčkala se krompir-čorba, spremljena na starinski način koga se prisetila u svojoj knjizi Planeta Dvorište, a očigledno ga se i danas drži.
Olivera Balašević nikad nije krila da potiče iz siromašne porodice, ali dodaje da joj siromaštvo nikad nije teško padalo. Jedno od jela koje obeležilo njeno detinjstvo je krompir čorba. Ona je sa pratiocima podelila recept za ovo jelo.
“Što se tiče „krumplileves” (mađarski naziv za krompir-čorbu), u godinama koje su usledile bila je najsigurniji način da nas sve okupi za pravim stolom. Ta čorba je pre bila lek nego hrana, i samo bi ponekad, u onim najizdašnijim danima oko prvog u mesecu, u njoj zaplivao i koji komad mesa ili kolut debrecinera koji bi gotovo uvek ostao na dnu ispražnjene tufnaste šerpe, jer niko nije želeo da baš on bude taj kome će pripasti nešto više od podjednako iseckanog krompira”, napisala je Olja.
“Tetka Anuška je te lego-krompiriće oblikovala s takvom posvećenošću da se tu nisam nikako petljala nego samo oko ljuštenja, pazeći da ljusku režem što je tanje moguće, a recept zapamtim što bolje. Hedonista sam, čak izraziti, ali u našem domu praznici, slave i nedeljni ručkovi ne liče na vikinške gozbe i trpeze sa renesansnih slika”, objasnila je Olja.
Mađarske domaćice složiće se sa Oljom da ljusku treba rezati što tanje. Ako i vi želite da probate ovo jednostavno jelo „na kašiku“, koje poreklo vodi iz centralne Evrope i često se sprema u Mađarskoj, Nemačkoj, ali i u našim krajevima, posebno u Vojvodini, prilažemo jedan bakin recept.
Ovo je recept Olje Balašević za starinsku krompir-čorbu:
Za porodičan obrok potrebno je oko kilogram krompira, jedna ili dve šargarepe, pola konzerve paradajz-sosa, malo začina: vegeta, so, biber, paprika i nekoliko kapi ulja.
Krompir oljuštite (što tanje, kažu vrsne kulinarke) i iseckajte na kockice. Malo ga propržite na zagrejanom ulju, a potom dodajte šargarepu, izrendanu ili iseckanu na kriške. Sipajte vodu.
Krompir treba da se kuva oko 45 minuta, poklopljen, na jačoj vatri, da potpuno omekša i da čorba postane gušća.
Na kraju dodajte začine i paradajz sos. Neko voli da doda kašiku pavlake ili malo peršuna.
View this post on Instagram
O siromaštvu tokom odrastanja govorila je više puta, a nedavno je na svom Instagram profilu opisala kako joj to izgleda iz sadašnje perspektive.
„Da ne bude zabune, moje detinjstvo je od onih varljivih bajki, koje su tužne kad se pričaju, a srećne kad se žive. Siromašnu decu, svom srećom, žale svi osim siromašne dece. Mislim da je moje najveće bogatstvo bilo to što tad nisam ni pomišljala na siromaštvo, a ni kasnije ga nikad nisam videla kao neko veliko zlo. Naprotiv, upoznavši i najudaljenije planete sazvežđa, počevši od dece uz koju sam učila škole, pa sve do dece koje sam u školi podučavala, shvatila sam da je ponekad mnogo teže izaći na kraj sa izobiljem, nego sa oskudicom“, napisala je Olja.
Olivera Balašević: Mrzela sam Đoleta kada sam ga prvi put srela
Dodaj komentar