Koronavirus Srbija

Krizni štab ponovo kontradiktoran, a Kon najavljuje dvocifren broj preminulih dnevno

Krizni štab od početka svog osnivanja bio je mnogo puta kontradiktoran. Jedan član izjavljivao je jedno, a drugi nešto poptuno suprotno. Izgleda da ni sada, kada je situacija sa pandemijom u našoj zemlji dostigla nivo kritičnosti, Krizni štab nema nameru da se „ouzbilji“, bar kada su u pitanju nastupi i izjave u medijima.

Tako je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao da za sada Srbija nije u situaciji da uvodi strože mere, dok je s druge strane drugi član Kriznog štaba i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio moguće pojačanje epidemioloških mera.

Janković je gostujući na Prvoj televiziji, kazao i da za sada nije potrebno da se škole zatvaraju i da celokupno školstvo pređe sasvim na onlajn nastavu.

Kazao je da se može reći da je u odnosu na broj zaraženih manje umrlih i teško obolelih nego pre, ali i istakao da to može da bude varljivo jer klinička slika zahteva neko vreme da se razvije.

Baš o tome govorio je i Predrag Kon, te vrlo smouvereno izneo procenu da bismo u Srbiji u narednom periodu, na dnevnom nivou, mogli imati dvocifren broj preminulih od Kovida.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se očekuje da će broj zaraženih virusom korona nastaviti da raste narednih desetak dana. Istu ocenu izneo je i epidemiolog Zoran Radovanović koji nije član Kriznog štaba.

Kon je rekao da će se sledeće sedmice i „u delu nedelje nakon nje“ dnevno biti više od 2.000 novoinficiranih koronom. On je rekao da je samo u Beogradu novih 980 slučajeva i da je to porast iz dana u dan.

„Nije bilo predaha nijednog dana, to je klasičan eksponencijalni porast. Taj porast jasno pokazuje šta će se dešavati barem još ove nedelje“, rekao je Kon.

Naveo je da za sada nema dramatičnog povećanja broja preminulih, ali da se na osnovu registrovanih novih slučajeva dnevno, može očekivati da će taj broj vrlo brzo postati dvocifren.

Upozorio je da će punjenje bolnica, koje se očekuje, dovesti do kritične situacije i dodao da se za sada primaju samo pacijenti sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom.

Pojasnio je da je od ukupnog broja zaraženih na dnevnom nivou oko 15 odsto sa težom kliničkom slikom, a oko pet odsto onih koji zahtevaju intenzivnu negu i respirator.

„Popunjavanje kapaciteta će ići ubrzano tokom nedelje, problem će da se povećava“, rekao je Kon.

Napomenuo je da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata jer se, kako je rekao, mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

„Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama, kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije, malo kasni, i to treba da se popravi“, naveo je Kon.

Korona virus: U Srbiji tri puta više zaraženih nego prošle sedmice, zatvaraju se Engleska i Portugal

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

32 Shares
Share via
Copy link