Koronavirus Magazin

Sećate li se bele haljine plave boje? E baš toliko različita viđenja toka epidemije imaju članovi Kriznog štaba

krizni-stab-kon-jankovic
Foto: Bizlife.rs

Epidemiolog Predrag Kon je juče (23. novembra) izneo ohrabrujuće prognoze o toku epidemije govoreći da je primetno usporavanje koronavirusa, a samo dan kasnije imunolog Srđa Janković upozorio je da se epidemija rasplamsava.

Uz ovoliko različite izjave članova Kriznog štaba, narodu preostaje da sam bude svoj Krizni štab kako je to i preporučila članica Štaba i nova ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Čitava situacija u Kriznom štabu, čiji članovi ili ne gledaju iste podatke ili ih različito tumače, podseća na raspravu o boji haljine koja je pre par godina podelila Srbiju. Neki su videli belu haljinu sa zlatnim detaljima, drugi plavu haljinu sa crnim detaljima. Mišljenja su bila potpuno podeljena, a ljudi sluđeni nisu verovali ni sopstvenim očima.

Članovi Kriznog štaba po ko zna koji put su potpuno oprečnim informacijama uneli dodatnu sumnju kod građana po pitanju epidemiološke situacije u Srbiji, piše Bizlife.

U samo dva dana, članovi Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković tvrde sasvim suprotno.

Naime, u ponedeljak je epidemiolog Predrag Kon izjavio da se sada već vidi usporavanje virusa, posebno u Beogradu.

Janković, međutim, samo 24 sata kasnije tvrdi da epidemije ne jenjava nego se rasplamsava. “Umesto da govorimo o tome, hajde da govorimo o tome da svi moramo da učinimo sve što je u našoj moći da nosimo masku, da držimo distancu i da izbegavamo sva okupljanja koja se mogu izbeći”, apelovao je Janković.

Kon je rekao da se uočava usporavanje virusa korona, posebno u Beogradu, i istakao da će se za dva, tri dana videti da li će doći do potpunog zaravnjenja krive, piše Bizlife.

Do usporavanja je došlo zahvaljujući merama koje su već uvedene, naveo je.

Epidemiolog Srdja Janković izjavio je da epidemija “ne jenjava već se rasplamsava” i da se umesto razmišljanja o popuštanju mera protiv korona virusa treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje.

Kako je naveo, namanje deset dana je potrebno da bi se videli efekti mera, ali ključno ostaje nošenje maske, distanca i izbegavanje okupljanja. Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

Govoreći o skraćenju radnog vremena nekih objekata, on je upozorio da je mnogo važnije da se mere sprovode u vreme kad su otvoreni.

On je rekao da je stručni deo Kriznog štaba, čiji je član, predlagao i da viši razredi osnovnih, srednjih škola i fakulteti već sada predju na nastavu na daljinu, a da u klupama ostanu samo niži razredi.

“Za sad je procenjeno da to nije neophodno, ali ostaje kao opcija za kasnije”, rekao je Janković.

Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, kada škole postanu neka od glavnih mesta gde se virus prenosi, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva, prenosi Bizlife.

Vladika Grigorije: Šta će nam crkve, ako se narod porazboli i pomre?

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link