Koronavirus Magazin

Đaci se vraćaju u škole 19. aprila po septembarskom modelu

Na jutrošnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da se đaci, stariji osnovci i srednjoškolci, od ponedeljka 19. aprila vrate u školske klupe po modelu po kom su startovali u septembru.

Kafići i restorani će do daljnjeg raditi samo u baštama, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Krizni štab je dozvolio i pripreme za Beogradski maraton u junu, u okviru kojeg će biti održan samo takmičarski deo.

Takođe, odlučeno je da cena PCR testa za strance i domaće građane bude izjednačena.

– Nije bilo rasprava oko mera za praznike i ja ne očekujem da ćemo o tome uopšte raspravljati. Apelovaćemo kao i od početka epidemije da se ljudi pridržavaju epidemioloških mera – rekao je Kon nakon sednice Kriznog štaba.

On je potvrdio da se na Kriznom štabu razgovaralo o daljem otvaranju ugostiteljskih objekata, ali da nikakva odluka nije doneta.

– Različita su nam mišljenja, različiti su nam stavovi jer to zavisi od situacije ali i od ugla gledanja. Oko toga će i u budućnosti biti razmene mišljenja. To zavisi direktno od epidemiološke situacije i jasno je da to mora da bude bezbedno uz vrlo strogo korišćenje mera zaštite i prvenstveno zaštitnih maski, ali to je moje mišljenje – rekao je Kon.

Podsetimo, tržni centri su otvoreni, ugostiteljima smeju da rade samo bašte, a đaci se sa onlajna vraćaju u klupe u ponedeljak 19. aprila, po modelu i rasporedu koji važi od septembra. To znači da srednjoškolci jednu nedelju idu u klupe a jednu nedelju nastavu prate onlajn. Stariji osnovci od petog do osmog razreda smenjuju se na dva-tri dana, a najmlađi od prvog do četvrtog nastavljaju po starom – prate nastavu u učionicama kao i dosad.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kazao je da se broj novozaraženih korona virusom u poslednje vreme smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije, piše Kurir.

On je naveo i da od nas zavisi kojom će brzinom padati broj novoobolelih, a da onda automatski dolazi do većeg popuštanja mera.

Istakao je da je cilj da što pre dođemo do tri ili tri i po miliona onih koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa i stekli potpunu imunizaciju, a da je broj onih koji su do sada primili drugu dozu premašio 1,2 miliona.

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 35 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 5. 881, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 14.565 osoba, a registrovan je 2. 971 slučaj zaraze.

Na respiratorima je 259 pacijenata, a ukupno je hospitalizovana 7.341 osoba. U Srbiji je od početka epidemije zvanično potvrđeno 654.870 slučajeva infekcije.

Voditeljka dobila koronu 6 nedelja nakon druge doze: Vakcina mi je spasila život

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

6 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap