Magazin Svet

Krivi toranj u Pizi i dalje prkosi gravitaciji, ispravio se za 4 centimetra

Krivi toranj u pizi
Foto: Alexander Hassenstein / DigitalVision / Getty Images

Krivi toranj u Pizi važi za jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija na svetu, a brojni turisti koji obiđu ovu destinaciju ne propuštaju da se fotografišu kao da ga pridržavaju da ne padne.

Građen je u fazama, pa je tako njegova izgradnja trajala skoro 200 godina.

Iako su tokom istorije postojale razne teorije zašto ima tako veliki nagib, razlog je vrlo jednostavan – arhitekta Bonano Pisano napravio je suviše plitke temelje, od samo tri metra, a krivljenju je doprineo i loš sastav zemljišta.

Interesantno je da ima čak sedam zvona, ali se nijedno nije oglasilo više od jednog veka – svako ima više od 3,5 tone, pa bi njihova upotreba dodatno mogla da naruši statiku tornja.

Brojni inženjeri i istoričari su bili zabrinuti zbog njegovog nagiba, ali je nedavno istraživanje pokazalo da je toranj uspeo da se ispravi za četiri centimetra!

Do ispravljanja tornja je došlo zahvaljujući projektu stabilizacije, koji je počeo da se sprovodi 2001. godine, piše Index.

Spomenuto istraživanje finansirala je organizacija za očuvanje spomenika “Opera Primaziale della Pisana (OPA)”. Iako je nagib smanjen, toranj se i dalje pomera za otprilike 0.55 milimetara godišnje, naveo je profesor geotehnike Nunciante Skueljaa sa Univerziteta u Pizi.

– Međutim, najvažnija je stabilnost tornja, a ona je bolja nego što se očekivalo – izjavio je za agenciju ANSA-u.

Ovaj toranj, simbol moći republike Pize u srednjem veku, uspeo je da “preživi” najmanje četiri snažna zemljotresa, koja su pogodila regiju od 1280. godine.

Rezultati istraživanja iz 2018. godine pokazali su da ga je sastav zemljišta zaštitio od velikih zemljotresa.

Konstrukcija ove fenomenalne građevine započeta je 1173, a završena tek 1319. godine, zbog bitaka koje su se vodile između Pize, kao i Luke i Firence.

Izvor: Index

Italija ima Koloseum, u Atini je Akropolj, a na Balkanu žive samo medvedi (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

32 Shares
Share via
Copy link