Balkan Magazin

Italija ima Koloseum, u Atini je Akropolj, a na Balkanu žive samo medvedi (FOTO)

karta-evrope
Foto: screenshot/Evropska komisija

Evropska komisija obeležila je Međunarodni dan mladih na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavljivanjem edukativne mape Starog kontinenta na kojoj su prikazane određene specifičnosti zemalja. Mapa je namenjena deci i mladima da na slikovit i zanimljiv način saznaju nešto više o evropskim zemljama.

Uprkos najboljim namerama Evropske komisije da u okviru svog „Kutka za učenje“ nastavnicima i učenicima pruži najbolju vrstu obrazovnog sadržaja, nacrtana mapa izazvala je brojne kontroverze. Naime, pomenuta mapa prikazuje brojne evropske znamenitosti, ali ako obratite pažnju na Balkan, možete videti kako je Evropska unija zanemarila ovaj kutak Evrope, piše Jutarnji list, prenosi Danas.rs.

Među znamenitostima u Hrvatskoj prikazani su dalmatinski pas, zagrebačka katedrala, Dioklecijanova palata u Splitu i šoljica kafe, koja simbolizuje jednu od navika hrvatskog naroda, ali ostatak Balkana očigledno nije preterano očarao ilustratore mape, a samim tim je od svih simbola koji krase zemlje Zapadnog Balkana, ostavljen samo – medved.

Brojni korisnici Fejsbuka primetili su ovaj neuspeh Evropske unije i u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

– Na „Divljem zapadnom Balkanu” ništa se ne može videti i naći, osim malo trave, medveda, pasa i mostića usred divljine – stoji u najpopularnijem komentaru na objavu.

– U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvedi? Hvala ni za šta – jedan je od komentara.

– Dakle, u zemljama Zapadnog Balkana žive samo psi i medvedi. Zanimljive, prave evropske vrednosti – takođe je jedan od komentara ispod mape.

Dok su neki komentatori ilustratorima poručili „da se vrate u osnovnu školu“, drugi su svoje nezadovoljstvo pretočili u komentare koji se bave ozbiljnijom tematikom.

– Ovo je tako dobar izvor za podučavanje…za podučavanje o rasizmu – piše u jednom komentaru.

– Kako se usuđujete zemlje izvan EU prikazati kao neke prazne pustinje bez ikakve kulturne baštine? Bilo bi prikladnije da taj prostor ostavite praznim – napisao je jedan korisnik Facebooka. Nadalje, osvrnuo se i na dizajn, odnosno, ilustracije na ostatku karte.

– A čini se da zemlje EU kao glavno nasleđe imaju uglavnom hrišćanske katedrale? Kako se usuđujete da koristite reč „raznolik“ ovde? Da ne govorim koliko je ovo nevaspitno… – naveo je u komentaru i dodao da je neprimereno da se hrvatska zastava postavlja usred Bosne, kao i da se Srbija simbolizuje šumom i medvedom.

Većina komentara se odnosila na negativne konotacije dečje obrazovne mape, ali je jedan komentator istakao da „zelena trava i šume Srbije simbolizuju netaknutu srpsku zelenu prirodu i šume, što je retkost u današnjoj Evropi i šire“.

Do sada niko iz Evropske komisije nije reagovao na negativne komentare na Fejsbuku, a mapa se i dalje koristi u obrazovne svrhe.

Izvor: Danas.rs

Ljudski zoo vrt je sve do 1958. bio otvoren za briselsku gospodu (FOTO)

557 Shares
557 Shares
Share via
Copy link