Koronavirus Novi Sad

U kovid ambulanti na Novom naselju za jedan dan pregledano više od 1000 pacijenata

DZ Novo Naselje
Foto: novisad.in.rs

U poslednja 24h u kovid ambulanti Novo naselje u Novom Sadu pregledan je rekordan broj pacijenata, njih 1.024. To je jutros izjavio direktor ovog doma zdravlja Veselin Bojat, a preneo portal 021.rs.

Kako je naveo, od tog broja je oko 700 ljudi bilo na prvom pregledu, a oko 300 na kontroli ili su došli zbog prekida izolacije.

On je precizirao da je testirano više od 70% pacijenata i na PCR i na antigenskom testu i do jutra se pokazalo da je više od 420 njih bilo pozitivno na kovid-19, što je oko 60 odsto.

Bojat je podsetio da od petka u kovid centru na Novom naselju radi 125 radnika Doma zdravlja, raspoređenih u 25 ekipa. Na jedan ulaz ulaze pacijenti koji dolaze prvi put, a na drugi oni koji su na kontrolama.

Direktor novosadskog Doma zdravlja kaže i da je primećen dolazak pacijenata iz drugih opština, posebno u noćnim satima.

Govoreći o radu u drugim redovnim ambulantama, naveo je da imaju dnevno pet do šest hiljada drugih pregleda i intervencija. Bojat je za TV Prva naveo i da je primetno da u ambulantama koje redovno rade ima sve više pacijenata koje upućuju iz privatnih ordinacija zbog raznih zahvata, pa su tako u petak imali čak 584 takva pacijenta.

Situacija u Novom Sadu je i dalje veoma teška i izazovna, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević, na TV Pink. On je rekao da je pritisak na zdravstveni sistem veliki i da Dom zdravlja radi 24 sata, bez prestanka.

“Dnevno imamo između 300 i 500 novoinficiranih, iako poslednjih dana vidimo da nemamo dodatno povećanje ovog broja, svakodnevno registrujemo visoke brojke. Očigledno da sada ulazimo u momenat kada će se ‘lomiti utakmica na terenu’. Važno je da građani razumeju da smo svi deo rešenja problema i mislim da većina to i shvata”, rekao je Vučević.

Proglašenje vanredne situacije je, kako je rekao, crveni alarm i jasan znak stanovnicima Novog Sada da je situacija kritična.

“Ne želimo da sprovodimo kažnjavanja, ali ako neko ugrožava sebe, druge i naš zdravstveni sistem, biće sankcionisan”, rekao je gradonačelnik.

Na pitanje hoće li Novosadski sajam postati kovid bolnica, Vučević je odgovorio da to trenutno nije u planu, ali da u slučaju potrebe može da se realizuje za 24 sata uz pomoć Vojske Srbije.

Izvor: 021.rs

Korona u Vojvodini: U poslednja 24 sata 1.784 novozaraženih. Vanredno u svim opštinama

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link