Koronavirus Svet

Deca starija od 12 godina vakcinisaće se Fajzerom, od jeseni normalno u školu

vakcinacija dece
Printscreen

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Pfizer i BioNTech protiv koronavirusa za decu od 12 do 15 godina.

FDA je objavila da je odlukom o spuštanju starosne granice u program vakcinacije uključila milione dece. Pfizer/BioNTech je prva vakcina protiv kovid-19 koja je u SAD odobrena za hitno korišćenje za tu starosnu grupu, što se smatra važnim korakom prema bezbednom povratku dece u škole.

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od saveznih država da odmah omoguće vakcine za mlade adolescente.

– Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije. Roditelji i staratelji dece mogu biti uvereni da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu proveru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu uporabu vakcina protiv kovid-19 – kazala je v.d. predsednice FDA Dženet Vudkok

Većina dece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih uopšte nema. Međutim, deca nisu u potpunosti izvan rizika da teško obole od zaraze i mogu širiti zarazu.

Do nedelje je u SAD gotovo 46 odsto stanovništva vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv koronavirusa. Međutim, tempo vakcinacije je usporio od kada je sredinom aprila zabeležen najveći broj od više od 3,3 miliona doza nedeljno, a taj se broj početkom maja smanjio na 2,1 milion.

Vakcinacija dece protiv koronavirusa u Srbiji

Epidemiolog doktor Branislav Tiodorović kazao je da očekuje da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca, budući da su i ona u potencijalnoj opasnosti od zaražavanja jer se vraćaju u školske klupe.

Gotovo sve kuće koje su proizvele vakcinu protiv koronavirusa, predano rade na ispitivanjima imunizacije dece, a prema najavama stručnjaka, deca starija od 3 godine bi mogla da se vakcinišu već početkom 2022. godine.

Kompanija “Moderna” je započela ispitvanja na deci uzrasta od šest meseci do 11 godina, a iz kompanije “DŽonson i DŽonson” su najavili da će vakcina za decu mlađu od 18 godina verovatno biti dostupna od septembra.

Univerzitet u Oksfordu u februaru je najavio da će započeti testiranje Astra Zenekine vakcine na deci od šest do 17 godina, a na sličnim istraživanjima rade i “Sputnjik V” i “Sinofarm”.

Vučićev plan „kažnjavanja“ nevakcinisanih šupalj zakonski, isto koliko i ljudski

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link