Koronavirus Magazin

3 deteta na respiratoru, dvoje imalo šlog zbog kovida

kovid-respiratori
Foto: Zhang Yuwei / AP

Zdravstveno stanje troje dece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dete i dalje je nepromenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena.

U Institutu se na mehaničkoj ventilaciji nalaze petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

– Stanje je nepromenjeno. Nije dobro, deca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Devojčica od 16 godina je već skoro dve nedelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj – objašnjava prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta i dodaje da oporavak kod sva tri deteta, nažalost, ide jako sporo, prenosi 021.

Dr Vukomanović ističe i da u prethodnim pikovima obolevanja od korona virusa nije bilo tako teških pacijenata.

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom. Njegovo telo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija.

– Imali smo na Institutu dva deteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dečak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna devojčica se šlogirala tako što se tromb verovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv. endotela krvnih sudova. Teško je predvideti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje – upozorava on.

Srbija uvodi kovid propusnice – u kafane samo sa 2 doze vakcine, negativnim testom ili preležanom koronom

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link