Koronavirus Magazin

Vučićev plan „kažnjavanja“ nevakcinisanih šupalj zakonski, isto koliko i ljudski

Vucic-prima-vakcinu
Foto: Screenshot/Instagram/Buducnostsrbijeav/Danas

Postoji li mogućnost da zaposleni u javnom sektoru, ako se nisu vakcinisali, izgube pravo na stopostotno plaćeno bolovanje zbog korone? Zakon kaže da ne. Ipak, što Vučić “predloži” Vladi pred kamerama, Vlada i potpiše, koliko god to mahnito bilo.

– Ako ste zaposleni u državnom organu, vojsci ili policiji, imate pravo na plaćeno bolovanje ako ste se zarazili koronom, ali ako niste preduzeli mere da se zaštitite, a država vam je to omogućila vakcinom, država će vas izlečiti ukoliko je u mogućnosti, ali nećete imati plaćeno bolovanje od korone – rekao je gostujući na TV Pink predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je objasnio, država nikog neće primoravati da se vakciniše, ali ipak se smišljaju kazne za one koji vakcinaciju odbiju.

– Mislim da je to fer. I više nego fer. Naravno, Vlada će donositi tu odluku – rekao je Vučić.

Fer ili ne, tek predstavnici sindikata, ali i poznavaoci radnog prava kažu da takva mera nije moguća, jer da bi se nekom ukinulo pravo na bolovanje morao bi da se najpre menja Zakon o radu, a onda nakon toga pokrene i pitanje ustavnosti takvih odredbi.

– Onako kako je on rekao može da se tumači da neko uopšte neće moći da ima bolovanje. Tako je rekao. To znači da ne poznaje stvari. Naknada od 100 odsto za bolovanje zaposlenima u javnom sektoru je na osnovu potpisanog kolektivnog ugovora. Tako da bi za izmenu morao da se pravi aneks ugovora i da se promeni ta odredba koja daje mogućnost nadoknade od 100 odsto – kaže za Danas Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Samo zaposlenima u državnoj upravi, napominje ona, ukoliko nisu doneli kolektivni ugovor Vlada može da to ukine jer to nije zakonska obaveza i onda bi svaki radnik dobio 65 odsto od plate. Savić kaže da je od te Vučićeve najave „zatrpana mejlovima“, uglavnom zaposlenih u privatnom sektoru.

– Predsednik Republike nema ustavnu nadležnost da govori o tome, a pogotovo kada znamo da to što on govori Vlada i sprovede – ističe Savić.

Ranka Savić kaže da je apsolutno za to da svi treba da se vakcinišu, te tako savetuje sve u svom sindikatu.

– Jesam za vakcinaciju, ali ne možete ako vakcina nije obavezna i država nije donela neku uredbu ili zaključak o obaveznosti vakcine, da kažnjavate onog ko se ne vakciniše, jer prosto nigde zakonski nije obavezan da to uradi – napominje Savić.

Vlada Srbija je prošle godine donela odluku da zaposleni lekari, medicinsko osoblje, vojska, policija, ali i drugi službenici u javnom sektoru, svi koji su tokom posla izloženi riziku da se zaraze COVID-19, imaju pravo na naknadu bolovanja od 100 odsto.

Zakonom o radu garantovano je 65 odsto plate tokom dana kada ste bolesni i ne odlazite na posao, tako da bi za isplatu preko toga, bio potreban novi akt, izmena kolektivnog ugovora ili ugovora o radu kojim bi se to povećanje sa 65 na 100 odsto regulisalo.

Vlada je takav akt usvojila, ali je on obavezujući samo za zaposlene u državnim službama, dok je za privatni sektor sve to na nivou preporuke.

Svi stariji od 16 godina, vakcinisani protiv koronavirusa sa jednom ili dve doze do 31. maja, dobiće dodatne 3.000 dinara. Prijava za ovaj novac trajaće od 1. do 15. juna.

– Konsultovao sam se sa premijerkom, i ne možemo mi nasilno da donosimo odluke povodom vakcinacije. Razmišljali smo kako da nagradimo ljude koji su pokazali odgovornost. Doneli smo odluku da damo dodatnu finansijsku pomoć ljudima koji su se vakcinisali – dodao je Vučić.

Vučič nagrađuje vakcinisane – 3 iljade za gospođu, 3 za gospodina

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

877 Shares
877 Shares
Share via
Copy link