Koronavirus Magazin Novi Sad

Korona u Vojvodini – 36 zaraženih, pozitivan i jedan zubar iz Novog Sada

U Vojvodini je koronavirusom zaraženo 36 osoba, od kojih se 13 nalazi na lečenju u Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

Kako je rekao pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, od prvog registrovanog slučaja u Subotici, 6. marta, izvršeno je 276 testiranja građana Vojvodine, od čega je njih 36 pozitivno na virus korona.

– Tri pacijenta su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratorima. Od onih koji su na respiratorima, dvoje njih je od ranije i oni su iz Kikinde, a juče je primljen još jedan pacijent, čije je mesto boravišta Novi Sad. – objasnio je sekretar Gojković.

Koronavirus po okruzima – Vojvodina

Od 36 pozitivnih građana na virus korona, najviše njih, 14, ima boravište na teritoriji Južnobačkog okruga. Registrovano je sedam slučaja zaraze u Severnobanatskom okrugu, šest u Južnobanatskom okrugu, po tri u Srednjebanatskom i Sremskom okrugu, dva u Severnobačkom i jedan u Zapadnobačkom okrugu.

Poslednji slučajevi su zabeleženi u Sremskom okrugu, gde do juče, 23. marta, nije bilo nijednog registrovanog slučaja zaraze. U ovom okrugu su registrovana tri slučaja. Svi kontakti zaraženih, koji u najvećem broju dolaze sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume i Stare Pazove, stavljeni su u izolaciju.

– Sva tri pacjenta u Sremskom okrugu su povratnici iz inostranstva i oni su dobro, imaju veoma malu temperaturu. Postupili su upravo onako kako smo govorili, samoizolovali su se od ostalih članova porodice, koje smo takođe testirali i koji su sada negativni, što ne znači da u narednih 14 dana neće biti pozitivni na virus, ali su kontakti između njih minimalni. – ukazao je Gojković.

Kako je rečeno, u ovom trenutku u Vojvodini, epidemiološka služba, sanitarna inspekcija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i kol-centri, pokrivaju više od 5.500 ljudi koji su bili kontakti 36 osoba zaraženih virusom korona.

– Oni se svakodnevno kontaktiraju i u zavisnosti od pojave simptoma, vršiće se njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka struka. – zaključio je Gojković.

Zaražen stomatolog iz Novog Sada

Stomatolog koji je obavljao privatnu praksu u Novom Sadu je zaražen koronavirusom i on se nalazi na respiratoru.

– On je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. – naveo je Gojković za 021, rekavši da će protiv takvih lično podneti krivičnu prijavu.

Tokom jučerašnjeg dana zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine stiglo je obaveštenje da je svim zdravstvenim radnicima ove ustanove zabranjen dopunski rad tokom trajanja vanrednom stanja. Uz to je stiglo i naređenje da svaki upravnik u svojoj organizacionoj jedinici mora o toj odluci da obavesti sve zaposlene. Ovo se odnosi i na rad u privatnim klinikama.

Gojković je objasnio da je ovakva mera doneta jer oni zdravstveni radnici koji u ovom trenutku nemaju jak intezitet posla u državnim bolnicama, ne mogu svoje privatne poslove da obavljaju u privatnim bolnicama, da dolaze u kontakt sa pacijentima i potom druge kolege i građane da izlažu riziku.

– Ne možemo na taj način da gubimo zdravstvene radnike. Pojedine kolege, koje u ovom trenutku nemaju intezitet posla u državnim bolnicama, jer će prvenstveno najveći deo posla ovde obavljati internisti, pulmolozi, infektolozi, epidemiolozi, pošto nisu usko specijalizovani za to, radiće nešto drugo u okviru bolnica. – dodao je Gojković.

Kako je objasnio, još uvek postoji jedan mali broj zdravstvenih radnika koji ne shvataju koliko je situacija ozbiljna.

– Napominjem, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazna zatvora je do tri godine. Ukoliko nesavesnim ponašanjem nanesete teško delo u vezi sa zaražavanjem drugih osoba, kazna zatvora je do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osoba, onda je kazna zatvora do 12 godina. –  ukazao je Gojković, zaključujući da će država učiniti sve da se ispoštuje zakonsko procedura, te da to nije ničiji hir, već je reč o zakonu.

Izvor: 021.rs

Korona u Vojvodini – Poslednje informacije, gde se testirati, kome se obratiti

Avatar

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
Share via
Copy link