Koronavirus Svet

Šta kažu naučnici: Hoće li toplo vreme ubiti virus?

Struka i vlasti širom sveta polagali su nade da će toplo vreme usporiti širenje i jačinu koronavirsa. Međutim, sve je to bilo na novou spekulacija.

Tim kanadskih naučnika pozabavio se ovom tezom, a rezultati nažalost nisu obećavajući.

Toplo vreme verovatno neće u većoj meri sprečiti širenje korona virusa, pokazuju rezultati studije o širenju Covida-19 u svetu.

Naučnici su ispitivali širenje virusa krajem marta na mestima sa različitom vlažnošću vazduha, različitim restriktivnim merama, kao i različite geografske širine.

Profesor Univerziteta u Torontu Piter Džun rekao je da je njegov tim utvrdio postojanje male ili nikakve veze između širenja infekcije i temperature ili geografske širine, kao i samo slabe povezanosti sa vlažnošću vazduha, piše Independent.

– Sproveli smo preliminarnu studiju koja ukazuje da širina i temperatura mogu da imaju izvesnu ulogu. Ali kada smo ponovili studiju u mnogo rigoroznijim uslovima, dobili smo suprotan rezultat – rekao je on.

Za razliku od toga, zatvaranje škola i druge mere za zaštitu javnog zdravlja efikasno suzbijaju širenje korona virusa, dodaje.

– Godišnja doba će verovatno igrati samo malu ulogu u epidemiologiji Covida 19 – zaključuje se u studiji koja je obuhvatila 144 regiona širom sveta.

Izvor: Mondo

Američki naučnici objavili novi spisak simptoma koronavirusa i sada ih je 9

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
Share via
Copy link