Koronavirus

Španski eksperti upozoravaju na neobičan simptom zaraze kod dece i tinejdžera

koronavirus simptom stopala

Španski lekari vode žestoku bitku sa koronavirusom, a nedavno su počeli da se susreću sa novim i potpuno neočekivanim simptomom infekcije viruso covid-19.

Nakon nekoliko neuobičajenih slučajeva, španski eksperti sada ispituju pozitivne neuobičajene slučajeve koji su nedavno prijavljeni. Ti pacijenti, naime, na stopalima su imali oštećenja na koži, lezije, poput varičela.

lezije

Savet podijatrijskih lekara Španije kaže da bi ovo mogao da bude rani indikator koronavirusa, od koga je trenutno zaraženo dva miliona ljudi širom sveta, piše portal Blic žena.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju ovog udruženja, brojni slični slučajevi rana na stopalima uočeni su kod pacijenata u Italiji, Francuskoj i Španiji.

Dermatolozi i podijatri trenutno rade na ispitivanju ovog mogućeg novog simptoma, a kažu da se posebno često javlja kod dece i tinejdžera zaraženih korona virusom. Međutim, dodaju, ima slučajeva i kod odraslih pacijenata.

– To su ljubičaste lezije, vrlo slične varičelama, a obično se pojavljuju na nožnim prstima. Uglavnom zacele bez ostavljanja ožiljka. Savet podijatara savetuje da se obrati pažnja na ovaj simptom jer bi to mogao da bude rani simptom KOVIDA-19 – stoji u saopštenju.

varicela

– Moguće je da se to dešava zbog slabijeg dotoka krvi u male krvne sudove u stopalima. Međutim, i dalje ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću da je ovo simptom KOVIDA-19. Sada se radi na podrobnijem ispitivanju – kaže dr Sara Džarvis iz “Patientacces.com”.

Ako ste imali neke od ovih 8 simptoma, možda ste već preležali koronavirus

18 Shares
Share via
Copy link