Koronavirus Svet

Krcate bolnice i mrtvačnice u Brazilu, ugrožen opstanak amazonskih plemena

Dok se delovi Sjedinjenih Američkih Država i Evrope kreću ka postepenom ublažavanju mera socijalne distancie i ponovnom pokretanju određenih ekonomskih sektora, najveća država Latinske Amerike mogla bi da postane novo žarište koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici u Rio de Žaneiru i drugim gradovima Brazila upozorili su na pretrpane bolnice, mrtvačnice i groblja, dok se počelo s prikupljanjem tela žrtava kovida-19 koje su preminule kod kuće, prenosi N1.

Brazil je u utorak potvrdio 4.674 smrtnih slučajeva do sada, kao i 68.188 zaraženih. Međutim, veruje se da su prave brojke veće, s obzirom na mali broj testiranja i pacijente koji nisu bili hospitalizovani.

Opstanak autohtonih zajednica u brazilskoj, kolumbijskoj i peruanskoj Amazoniji je doveden u pitanje.

Leticia, glavni grad kolumbijske Amazonije, ima 40 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su dve osobe preminule od posljedica.

Hesus Galdino Sedeno, guverner kolumbijskog departmana Amazonas rekao je da najavljena pomoć Vlade još nije stigla i izrazio je zabrinutost zbog potvrđenih slučajeva u obližnjim brazilskim i peruanskim gradovima, čime se dodatno povećava rizik s kojim su suočeni uglavnom domorodački stanovnici. Medicinsku njegu pružaju samo dve bolnice, koje zajedno imaju 111 kreveta za intenzivnu njegu.

Manaus, brazilski grad u Amazonu, sa 1,8 miliona stanovnika, zabeležio je 833 slučaja oboljenja od kovida-19 i 304 preminulih, uključujući 41 osoba koja je umrla kod kuće.

Peruanski predsednik Martin Vizkara početkom ove nedelje produžio je vanredno stanje do 10. maja posle porasta broja slučajeva koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva u Peruu iznosi 782, a slučajeva zaraze koronavirusom 28.699.

U Argentini su potvrđena 4.003 slučaja oboljenja COVID-19 i 197 smrtnih slučajeva. Ekvador je u utorak prijavio 24.258 pozitivnih na koronavirus i 871 preminulu osobu. U Meksiku je istog dana potvrđeno ukupno 15.529 slučajeva zaraze do sada i 1.434 preminulih od posledica.

Ilegalni rudari zarazili koronavirusom izolovano pleme u Amazonu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link