Koronavirus Svet

Srbin iz Los Anđelesa: Kako je korona postala savršen biznis koji Amerika ne pamti

koronavirus amerika
Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke države već dva meseca nalaze se u kritičnom stanju zbog pandemije koronavirusa. Ova mantra provlači se u svim državnim medijima, ali svedočenja sa lica mesta kažu da je slika potpuno suprotna.

Siniša Nešić živi u Los Anđelesu već pet godina i za Novosti otkriva kako je korona zapravo postala najunosniji biznis koji Amerika ne pamti.

– Tačno tako, koronavirus je postala ozbiljan biznis ovde – rekao nam je ovaj rođeni Beograđanin.

– Celodnevni boravak u bolnicama za zaraženu osobu iznosi 19.000 dolara. Ako uzmete u obzir da osobe koje dospeju na respirator moraju da budu hospitalizovane bar tri nedelje doćićete do sume od 399.000 dolara. Ono što bolnice masovno rade je da prijavljuju svaku smrt kao da je od virusa korone, a zapravo ljudi umiru od različitih oboljenja. Iza svega toga stoje pare. Bolnica prijavljuju i one koji su umrli od infarkta, od moždanog udara ili karcinoma kao da su imali koronavirus. Razlog za to je to što bolnica od države za svakog preminulog od kovida-19 dobija 15.000 dolara.

Porodice zaraženih pacijenata je na velikim mukama, jer svako od njih može svakog trenutka postati veliki dužnik prema državi.

– Ukoliko obolela osoba ne može da plati lečenje, država mu odmah stavlja hipoteku na stan, kola ili imovinu, a ako se dogodi da ta osoba umre dug prelazi na rodbinu. Zbog toga moji prijatelji bukvalno “čupaju kosu s glave”.

stina, situacija u Los Anđelesu nije toliko dramatična kao u Njujorku, a poslednjih dana se pojavila vest da virus “kosi” u Južnoj Americi. Baš kao i u Srbiji nošenje maski na ulicama je obavezno.

– Nosim masku gde god da izađem jer su kazne prevelike. Policija zaustavlja čak i ljude koji je imaju kako bi možda mogli da ipak napišu neku kaznu. Ameriknci su očajni zbog toga. Jer sa svih stana imaju prevelike rashode. Pet godina živim ovde i ovakav bezobrazluk još nisam video.

Prema poslednjim informacijama Amerika ima 1,69 miliona obolelih, 340 hiljada izlečenih, a preminulih 98.216.

Poverljivi izveštaj SAD-a: Kina ćutala o epidemiji kako bi pokupovala zalihe maski

PARTNERI SAJTA


48 Shares
Share via
Copy link