Koronavirus Svet

Poverljivi izveštaj SAD-a: Kina ćutala o epidemiji kako bi pokupovala zalihe maski

kina kupovina maski

Kina je ćutala o epidemiji koronavirusa, kako bi sebi kupili vreme za kupovinu zaliha zaštitnih maski, pre nego što će postati najtraženija roba na međunarodnom tržištu.

Tako barem tvrdi američki tajni izveštaj koje je objavio nemački tabloid Bild, a preneo portal Ekspres.

Reč je o četiri stranice tajnog izveštaja američkog ministarstva unutrašnje bezbednosti u kojima se navodi da je Kina prevarila svet te zataškavala informacije o koronavirusu ne bi li se što pre opremila zaštitnom opremom od ostatka sveta.

Njegov sadržaj sugeriše da je Kina prikrivala epidemiju koronavirusa kako bi se snabdela sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama.

Bild navodi da je Kina namerno umanjivala opasnost virusa početkom januara. U isto vreme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Isti izveštaj kaže da je Peking, kako bi sebi neprimetno osigurao prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i hirurških kecelja, te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze.

Isto tako, niko u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji nije bio upoznat s događanjima u Kini u vreme početka pandemije.

Takođe, Kina je ućutkala lekare koji su početkom januara upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posledica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španije, piše Bild.

Francuski stomatolozi golotinjom protiv nedostatka medicinske opreme (FOTO)

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


20 Shares
Share via
Copy link