Svet

Muškarac u SAD preminuo od kuge, crna smrt prisutna i danas

Groblje
Ilustracija, Foto: Pixabay

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Muškarac koji je živeo u okrugu Linkoln, na jugoistoku te države, umro je u bolnici, rekli su iz Odseka za zdravstvo Novog Meksika, prenosi ABC njuz, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.

Međutim, nema informacija o imenu muškarca, njegovoj starosnoj dobi, rasi i etničkoj pripadnosti.

Kuga se može lečiti uobičajenim antibioticima, a izgledi za potpuni oporavak veći su ukoliko pacijent rano potraži medicinsku pomoć, navodi su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Odsek za zdravstvo rekao je da se članovi osoblja obraćaju stanovnicima tog područja i da će sprovesti procenu okoline u zajednici, kako bi utvrdili rizik oboljevanja od kuge.

Prema podacima zdravstvenog odseka, poslednji slučaj kuge kod ljudi u Novom Meksiku zabeležen je kod stanovnika okruga Torans 2021. godine.

Godinu dana pre toga zabeležena su četiri slučaja oboljevanja kod ljudi, uključujući jedan u okrugu Santa Fe, dva u okrugu Torans i smrtni slučaj u okrugu Rio Ariba.

– Iako se kuga često povezuje sa smrću miliona Evropljana tokom srednjeg veka, to nije iskorenjena bolest. To je ista bakterija koja je uzrokovala crnu smrt koja je desetkovala evropsku populaciju i zaista je i dalje prisutna. Još cirkuliše u današnje vreme – izjavila je za ABC njuz državna inspektorka za javno zdravstvo Erin Fips.

Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija “yersinia pestis”.

Prirodno se javlja u zapadnom delu Sjedinjenih Američkih Država, naročito u ruralnim područjima Arizone, Kolorada, Novog Meksika i Jute, navodi CDC.

Opasna bakterija potvrđena u vodi u bolnici u Aranđelovcu gde su zaražene 3 bebe

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link