Koronavirus

Ne morate biti bliski sa onima koji u ovoj situaciji ne nose maske i ne biraju da se vakcinišu

korona-kafic
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pandemija virusa korona već predugo drži naše živote u stanju straha i konstantne brige. Dok naučnici i medicinski radnici daju sve od sebe u borbi protiv virusa, apelujući na građane da im u toj borbi pomognu, postoji i veliki broj onih koji se ponašaju neodgovorno i na celu situaciju gledaju sa nekom vrstom podsmeha.

Osim što ne vode računa o svome zdravlju, kao ni o zdravlju zajednice u kojoj žive, oni istovremeno osuđuju ljude koji se ponašaju odgovorno optužujući ih za paranoju.

Psihološkinja i psihoteraputkinja iz Novog Sada Marina Drobnjaković je na svom Fejsbuk profilu napisala kako da postupate sa takvim ljudima.

Njen status prenosimo u celosti.

Imate pravo da čuvate svoje zdravlje i birate odnose s ljudima koji vas ne izlažu zdravstvenom riziku. Ne morate biti bliski s onima koji u ovoj situaciji ne nose masku, ne drže distancu i ne biraju da se vakcinišu.

Ne morate se viđati s ljudima koji funkcionišu po principu: ako se zarazim, zarazio/la sam (i tebe i) se(be).

Ne morate imati razumevanja za ljude koji nemaju razumevanja za vas i vaše odgovorno ponašanje. Ne morate komunicirati s onima koji se smeju ljudima koji su savesni, oprezni i istrajavaju u poštovanju protivepidemijskih mera.

Ne morate biti bliski s onima koji ne cene život i nešto uvek stavljaju na kocku.

Ne morate biti u kontaktu i odnosu s ljudima koji misle da u svemu ovome preterujete, izmišljate i paranoični ste. Ne morate nalaziti zajednički jezik s teoretičarima zavere i onima koji zaraženi najnormalnije idu među ljude. Ne morate biti strpljivi s onima koji oduvek zevaju, kijaju i(li) kašlju bez ruke na ustima.

Imate pravo da čuvate svoje zdravlje i za sebe birate one koji biraju žive i zdrave sebe i vas.

Lekar iz opasne vajber grupe „Ivermektin preporuke“ smenjen sa funkcije načelnika odeljenja

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

454 Shares
454 Shares
Share via
Copy link