Magazin

Inspektori i policija kreću u kontrolu nošenja maski i držanja distance

Komunalni inspektori i komunalni milicajci moći će da kontrolišu da li se građani Srbije pridržavaju obaveznih mera borbe protiv koronavirusa, tj. da li nose maske i održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima i na otvorenom.

Kako piše Blic, izmene zakona su već urađene i u četvrtak će se naći pred Vladom, a 10. novembra i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Članica radne grupe za izmenu zakona Tamara Stojčević za RTS je rekla da zakon predviđa i mogućnost prekršajnog naloga, odnosno mandatne kazne, pa će komunalni i sanitarni inspektor moći da izrekne kaznu na licu mesta.

Ona je napomenula da se visina kazni za nepoštovanje mera ne menja i da one iznose od nekoliko hiljada dinara do pola miliona dinara.

Sada je situacija takva da je nošenje ili nenošenje maske, održavanje distance, kao i to kako rade ugostiteljski objekti, samo u nadležnosti sanitarnih inspektora a njih u Srbiji ima samo 140.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su sanitarni inspektori dužni da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudiji za pravna lica, preduzetnike, ali i za građane koji ne poštuju propisane mere.

– U prethodna četiri dana izvršeno je 2.237 nadzora, podneta su 74 zahteva za pokretnje prekršajnih postupaka – rekao je Stamenković, i dodao da gotovo nijedan zahtev nije podnet protiv građana koji ne nose masku ili ne drže distancu.

Dobijamo kontrolore u prodavnicama koji će nadgledati da li nosite masku

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • A GSP? Da li ćete i tamo da kontrolišete razmak da li je 1.5-2m? Naravno da nije! Zašto samo privatni sektor kontrolišete? Evo, krenite od gradskih autobusa (ako već ne znate kakve su gužve)!?

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link