Magazin

Kada je ušetao u zgradu tužilaštva Kontić je već 6 dana imao krivičnu prijavu

Ivan Kontić, prvooptuženi za brutalno prebijanje mladića u Novom Sadu, u trenutku kada je bio u zgradi Osnovnog tužilaštva već 6 dana je imao zavedenu krivičnu prijavu u kojoj se sumnjiči za pokušaj ubistva M. M. (28).

To je Danasu potvrdio advokat oštećenog Miloš Paligorić, ističući da je u prijavi, koju je podneo 2. septembra, naveo i imena osumnjičenih za prebijanje njegovog klijenta.

Kako je juče prenela Nova.rs, a potvrdilo Osnovno tužilaštvo, Kontić je 8. septembra, u pratnji branioca, došao u zgradu tužilaštva radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja.

On je u tužilaštvu uplatio novac u dobrotvorne svrhe kako bi izbegao gonjenje po krivičnom delu iz 2018. godine.

Iz tužilaštva su dodali da u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.08.2020. godine, ali su izostavili da je u krivičnoj prijavi podnetoj šest dana ranije Kontić bio označen kao osumnjičeni.

Ipak, prema rečima zamenika tužioca koji je želeo da ostane anoniman, zamenik Osnovnog tužilaštva koji je sa Kontićem sklopio sporazum o odlaganju krivičnog gonjenja nije u tom trenutku mogao da zna da je on bio osumnjičen za drugo delo.

„Kada se sklapa sporazum o oportunitetu, zamenik tužioca proverava da li je osoba bila ranije osuđivana, kao i da li je prema njoj već primenjeno načelo oportuniteta. On ne proverava da li je u tom trenutku ta osoba obuhvaćena nekom istragom. Zamenik to nije mogao da zna, tim pre što je krivična prijava podneta Višem tužilaštvu“, navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u zgradi u kojoj su, između ostalog, smeštena oba tužilaštva, nije praksa da straža kontroliše lične karte.

„Na ulazu se ne kontrolišu lična dokumenta. Uglavnom se postavi pitanje koji je razlog posete, pa se, ukoliko neko želi da ide u deo zgrade u kojem se nalaze kabineti sudija i tužilaca, telefonskim pozivom proverava da li ta osoba ima zakazano. Niko ne kontroliše na ulazu da li je neko osumnjičen u nekoj istrazi“, navodi naš sagovornik.

Okolnost da je Kontić bio u tužilaštvu svega tri dana pre nego što će snimak na kojem nanosi teške telesne povrede oštećenom M.M. biti objavljen, izazavala je prethodnih dana javnu polemiku između policije i tužilaštva oko toga ko je odgovoran.

Na saopštenje tužilaštva da Kontićev identitet nije bio utvrđen u trenutku kada je ušao u zgradu tužilaštva, odgovorila je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković, tvrdeći da je policija još 24. septembra, iste večeri kada je zločin počinjen, obavestila Osnovno tužilaštvo, na osnovu čijeg naloga je započeto sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja.

Usledio je odgovor da „nije tačna informacija da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu obavešteno o predmetnom događaju na dan njegovog dešavanja, dakle, 24.8.2020. godine od strane Policijske uprave Novi Sad“.

„Predmetnom događaju, kao i činjenici da je povodom istog životnog događaja već podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu od strane punomoćnika oštećenog M.M. za krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, ovo tužilaštvo je prvi put obavešteno dana 4.9.2020. od strane Policijske uprave u Novom Sadu“, navedeno je iz tužilaštva.

Pre dva dana, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić javnosti je predstavila dve službene beleške za koje, kako tvrdi, pokazuju da je „tužiteljka apsolutno katastrofalno radila svoj posao ili joj je naloženo da ne sme da radi svoj posao“.

U prvoj belešci se, istakla je Tepić, vidi da je medicinska sestra Kliničkog centra Vojvodine javila policiji da se u Urgentni centar te medicinske ustanove javilo lice koje je zadobilo povrede kod Futoške pijace.

Patrola je, kako je navedeno, obavila razgovor sa oštećenim M. M. koji im je rekao da je oko 00.30h napadnut od strane tri NN lica koja su mu zadala više udaraca po glavi i telu.

U belešci je, prema njenim rečima, navedeno da nisu konstatovane teške povrede i posle toga se ne dešava gotovo ništa.

Sledeća, dopunjena beleška opisuje dodatno povrede oštećenog i kaže da su konstatovane teške telesne povrede, podlivi, oderotine i prelom kosti podlaktice, i da je o svemu obaveštena tužiteljka koja je krivično delo okarakterisala kao nanošenje teških telesnih povreda.

„I ništa se ne dešava sve do 12. septembra, dan nakon što je snimak prebijanja izašao u javnost, kada drugi tužilac prekvalifikuje delo u ubistvo u pokušaju. Narednog dana imate nove aktivnosti, hapšenje dvojice ljudi, jedan se sumnjiči da je saučesnik, a drugi da je ovom pomagao u skrivanju“, kazala je tom prilikom Tepić.

Snimak prebijanja M.M. (28) pojavio se na društvenim mrežama 11. septembra. Formalno, istraga je pokrenuta dan kasnije.

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić istakao je da je njihova službenica spremna i na poligrafsko testiranje da bi se potvrdilo da je telefonom 24. avgusta o svemu obavestila zamenika tužioca u Novom Sadu.

Prebijanje kulminacija sukoba u SNS-u i povod za prevaspitavanje novosadske policije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link