Magazin

Prebijanje kulminacija sukoba u SNS-u i povod za prevaspitavanje novosadske policije

Advokati Božo Prelević i Vladimir Gajić komentarisali su surovo prebijanje u Novom Sadu i bili saglasni u zaključku da je u pitanju samo još jedan od mnogobrojnih skandaloznih slučajeva u Srbiji, s tom razlikom što je ovaj dokumentovan i objavljen u javnosti.

U razgovoru za N1 advokati su naglasili da je “Srbija zemlja nasilja” i da se građani svakodnevno susreću sa sličnim slučajevima fizičkog nasilja.

“Ovo što se desilo 24. avgusta u Novom Sadu nije nikakav incident u Srbiji. Srbija živi u nasilju. Ovo je snimljeno, a takvog nasilja imate u svim delovima zemlje. Verujem da se protiv kriminalaca mogu izboriti policija i tužilaštvo. Verujem da ima dovoljno profesionalaca koji mogu da se izbore sa kriminalcima. Evropska unija je rekla da je ovo zemlja gde caruje kriminal i kleptokratija, i zemlja koja ne može da otvori nijedno poglavlje u pregovorima sa EU”, rekao je Prelević.

On je pojasnio da je policija mogla da izda poternicu za osumnjičenim Ivanom Kontićem i da on onda ne bi ni mogao da uđe u tužilaštvo, osam dana nakon incidenta.

“Politički deo policije gura čitavu policiju u nekakav sukob, kao da gledate rijaliti, nekakvu ‘Farmu’, gluposti kojima se zamajava pogled Srbije. U suštini, ovo je skandalazno, jer vidite da policija ima samo jedan razlog zašto ne bi jurila ovog što je pokušao da ubije, i uvek je taj razlog politički. Pa koji drugi postoji”, upitao je Prelević. Dodaje da taj politčki razlog postoji i u aferama kao što su “Jovanjica”, prebijanje studenta, divljanje navijača i mnogim drugima.

Gajić se složio sa konstatacijom da ovaj slučaj nije izolovan, već da je deo naših opštih društvenih problema.

“Taj fizički obračun meni liči da nema političku pozadinu. Međutim, ovo što nastaje iza toga, sukob između tužilaštva i policije, to je vrlo interesantno. Čini mi se da je više u pravu policija. Nesumnjivo je ovo što je rekao načelnik Policijske uprave u Novom Sadu, da su oni obavestili iste večeri tužilaštvo. Ti događaji iz Urgentnih centara se vrlo brzo procesuiraju, i verujem da su oni obavestili tužilaštvo. Čini mi se da je iza scene sukob tužilaštva i policije”, smatra Gajić.

Gajić je ocenio da je brutalno prebijanje u Novom Sadu iskorišćeno kao povod za novi sukob između ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i brata predsednika Srbije Andreja Vučića, kome “policija brani da radi šta hoće po Vojvodini”.

“Prebijanje se koristi da bi se ‘dovela u red’ policija u Novom Sadu, koja u određenom segmentu ometa rad ozbiljnog međunarodnog kartela. Miroslav Parović, koji je objavio snimak prebijanja, eksponent je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je eksponent Andreja Vučića. Oštećeni mladić ćuti jer misli da mu je to bolje nego da ga skrate za glavu”, izjavio je Gajić za N1.

On tvrdi da je u toku permanentan sukob između Stefanovića i drugih moćnih i važnih delova SNS, a da su “problemi za Stefanovića počeli kada je iz Ministarstva oterao (državnu sekretarku MUP) Dijanu Hrkalović“.

Komentarišući nepostojanje informacija iz policije Crne Gore, Gajić objašnjava da postoji bilateralni sporazum dve zemlje, kao i da bi Ivan Kontić izručen ukoliko bi se utvrdilo da se on nalazi na njihovoj teritoriji.

“Razumljivo je ponašanje crnogorske policije, jer se od nje ne očekuje da izdaje saopštenja, već da ga uhapsi ako ga pronađe”, kazao je Prelević.

Upozorio je i na mogućnost “zaboravljanja” ovog slučaja ukoliko mediji ne nastave da prate ovo prebijanje i podsetio na slučaj hapšenja Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, od čijeg je hapšenja prošlo godinu dana, a takođe nije došlo do epiloga.

Prelević je govoreći o načinu na koji bi mogao da se zaustavi talas kriminala i nasilja u našoj zemlji podsetio na akciju “Sablja”.

“Ovde vidim jačanje kriminala i kupovinu onih momaka koji bi mogli da sruše vlast na ulici sutra. Navijači su u našoj zemlji nedodirljivi i količina prebijanja u ovom gradu koja se događa ne može da se poredi sa novinarskim izveštajima koji se objavljuju. To se dešava svakog dana”, upozorio je on.

Gajić je o mogućnosti da se promeni sistem i smani nasilje naveo da naša zemlja nikada nije imala nekog kao što sudija Falkone u Italiji, i precizirao da “vlast nepogrešivo bira ljude kao što je Zagorka Dolovac”.

“Ovde režim nikada nije napravio grešku da na to mesto dovede neku ličnost koja ima karakter, tako da se to neće dogoditi ni slučajno. Kada se promeni vlast, videćemo, ali se ovde to nije desilo ni u prethodnih 20 godina”, rekao je on.

Načelnik policijske uprave Novi Sad smenjen u tajnosti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link