Magazin Srbija

Konobar: Pustili nas niz vodu, ne daju mi da radim, mogu samo da se udavim

Mnogi naši sugrađani u većoj su panici zbog nedostatka novčanih sredstava nego zbog opasnosti od zaražavanja. Oni imaju ogromne probleme da plate svoje troškove i nagomilane dugove koje ne mogu da vraćaju zbog manjka posla izazvanim pandemijskim merama.

Jedan takav primer je i Nebojša Drenovaković, konobar iz Kraljeva, koji nema drugog rešenja već najavljuje protest u centru ovog grada jer mu izvršitelji ne silaze s vrata, mora da napusti stan, a nema više novca ni sopstvenu decu da prehrani.

– Zadnja godina je strašna za konobare. Nisam više u mogućnosti da vraćam dug koji imam od ranije. I sada mi privatni izvršitelji kucaju na vrata. Radio sam svuda ranije, pa i po dva posla dnevno. Svakog vikenda sam imao tezgu. Dogovarao sam se sa izvršiteljima više puta oko dugova, ali nemaju sluha – rekao je Nebojša za Nova.rs.

Posao konobara i u normalnim okolnostima je vrlo teško i zahtevno zanimanje, a ogroman broj njih je u doba koronavirusa ostao bez posla i izvora prihoda. Neki su, kao i Nebojša, pritisnuti dugovima, a izvršitelji nemaju sluha za novonastalu situaciju. Tražio im je malo vremena, obećao da će platiti dug.

– Sada ne mogu jer nemam. Imam tu jednu platu, dvoje dece koja su kod mene svake druge nedelje. Dok se plati stan, komunalije i sve što treba, i da mi nije po malo bakšiša svakog dana, ne bih opstao. Kada mi sad izvršitelji budu uzimali dve trećine plate, mogu odmah da se preselim na ulicu – rekao je Drenovaković.

Nebojša se pita, da li to znači da je njemu i njegovoj branši zabrnjen rad, dok izvršitelji imaju dozvolu da “rade punom parom”.

– A rekli su da sve zatvaraju, zar ne? Ako mi odbiju od plate, moraću, ali bukvalno da spavam ispred opštine u Kraljevu. Oni su me zatvorili, oni mi ne daju da radim, a sada me izvršitelj sahranio – objašnjava Kraljevčanin.

Obično radi dva posla kako bi isplatio dugove i imao dovoljno da priušti deci i sebi osnovne stvari. Sada je situacija drastično drugačija, ali dugovi su ostali, a za to niko nema sluha.

– Ali ovi potezom oni mene puštaju niz reku i ja nemam druge osim da se udavim. Da nije ovo ovako vreme, ne bih se bunio, jer bi plaćao po malo svake nedelje. Ali ovako, stvarno se nema, niti ima kako da se zaradi. Nemam više novca ni za kiriju, ni za dvoje dece od pet i 14 godina. A da ne pominjem dalje, jer nemam za ništa. Na ivici sam živaca, jer nikada mi nije bio problem da radim. Jedva jedan posao imam i to ne za stalno, jer nas malo po malo zatvaraju. Radim za minimalac i sada su mi i to uzeli – zaključuje Nebojša Drenovaković.

Poslednji pozdrav velikom profesionalcu: Preminuo Dragan Topalović Žuća, čuveni beogradski konobar

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link