Novi Sad

Na konkursu u Pokrajini novac podelili svojim kolegama

Nedavno završeni javni konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naveo je pojedine istraživače da se zapitaju – kako je moguće da članovi komisije odobre projekte i dodele novac upravo svojim kolegama iz istih institucija?

Ovo pitanje postavio je vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i najbolji mladi naučnik prošle godine, dobitnik priznanja “Dr Zoran Đinđić” dr Veljko Jovanović, koji je na svom primeru otkrio sumnjive radnje članova komisije u Pokrajini, piše 021.

Naime, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje sproveo je ovog leta javni konkurs za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini.

Konkurs je bio namenjen našim istraživačima iz više oblasti, a kako bi se u periodu od godinu dana bavili krucijalnim temama za Pokrajinu.

Ukupan budžet namenjen istraživačkim projektima je 30 miliona dinara, a pritom je maksimalan iznos po projektu milion dinara.

Konkurs je bio otvoren za istraživačke timove i njihove predloge koje je ocenjivao stručni savet, ranije imenovan.

Jedan od aplikanata na projektu je bio i Veljko Jovanović koji je, sa dvoje kolega sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta, kao rukovodilac predao projekat koji se tiče emigracionih namera mladih u Vojvodini.

Fondacija Novi Sad 2021: Vi radite za 0 dinara, a pare od projekata idu nama

Da je odbijen saznao je na, kako kaže, neobičan način.

“Ove godine smo odlučili da apliciramo prvi put nakon tri godine na kratkoročne projekte, a zato što se 2016. godine pojavila velika sumnja na nepravilnosti konkursa ovog sekretarijata. Tada je u komisiji i na visokim pozicijama u sekretarijatu bilo nekoliko osoba koje su istoričari po profesiji. Tada smo tražili pojašnjenje rezultata i nismo ih dobili, a može se reći da je odlučivanje bilo pristrasno i neobjektivno. Sada, 3. jula, skoro mesec dana po zatvaranju ovog konkursa, saznao sam da sam odbijen kad sam video vest na sajtu sekretarijata o dodeli ugovora dobitnicima javnog konkursa”, kaže Veljko Jovanović za 021.

Na sajtu sekretarijata jeste objavljena vest o dodeli ugovora dobitnicima po nekoliko, pa i po ovom konkursu, a prisustovali su rukovodioci projekata koji su dobili novac od stručnog saveta.

Do tada, a ni sada, ne postoji nikakva javna lista sa rezultatima sprovedenog konkursa, što je našeg sagovornika navelo da proveri šta se dogodilo.

Pošto na sajtu nije našao rezultate, obratili su se sekretarijatu sa mejlom i pitanjem – gde su rezultati javnog konkursa?

“Dobili smo odgovor da oni nemaju informaciju kada, gde i da li će biti objavljena lista projekata, a samo nam je rečeno da je naš projekat odbijen. Ništa nismo imali u papirnoj formi. Odlučili smo da pošaljemo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja i tražimo spisak odobrenih i odbijenih projekata, sastav timova i sastav stručnog saveta u oblasti društveno-humanističkih nauka koji je ocenjivao projekte. Dobili smo sve, osim sastava timova, ali su bila navedena imena rukovodilaca projekata. To nam je bilo dovoljno da povežemo da su rukovodioci projekata zaposleni u istim ustanovama, pa na i istim odsecima kao i članovi stručne komisije”, kaže ovaj naučnik.

Kako je jasno uvidom u podatke, Boris Stojkovski sa Odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rukovodilac je projekta, što je odlučio savet u kojem sedi Slobodan Bjelica sa istog odseka i fakulteta.

Aleksandar Janković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru rukovodilac je odobrenog projekta, odluka je saveta u kojem sedi njegov kolega Stanko Cvjetićanin.

Rukovodilac odobrenog projekta je i Vesna Vujasinović sa Katedre za gastronomiju PMF-a u Novom Sadu, a član stručnog saveta je njen kolega sa katedre Dragan Tešanović. Vera Stančetić, prodekan sa Fakulteta za evropske pravno-političke studije Univerziteta Educons je rukovodilac projekta o kojem je pitao i njen kolega sa istog fakulteta, Ljubiša Despotović.

Za kraj, jedna od rukovodilaca projekta koji je odobren je i Željka Bojanić, koja je angažovana u sekretarijatu za visoko obrazovanje.

Dakle, svih pet od ukupno 25 prijava za oblast društveno-humanističkih nauka odobreno je ljudima naizgled, kaže naš sagovornik, međusobno povezanih.

“Ovo je, u najblažu ruku, komično podudaranje rukovodilaca i članova komisije i ukazuje da su u svrhu ocenjivanja korišćeni nenaučni kriterijumi. Takav stepen poklapanja govori o jasnom konfliktu interesa, koji pravilnik za sprovođenje ovog konkursa uopšte ne definiše”, kaže naš sagovornik.

To suštinski znači da je, prema pravilniku kog se drži Pokrajina, ovaj konkurs sproveden potpuno ispravno, a što dalje govori o (namerno ili nenamerno) uopšteno napisanom aktu.

U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje nisu odgovorili na pitanja 021 jer je, kako kažu, sekretar na godišnjem odmoru još ovu sedmicu.

Kako sprečiti sukobe interesa?

Profesor Jovanović kaže za 021 da bi ovakve situacije lako bile izbegnute kada bi u stručnim savetima bili ljudi sa drugih univerziteta. Takođe, same recenzije bi trebalo da budu anonimne tj. da se ne zna ko je u timovima projekata.

Ipak, on ne očekuje nikakav pomak u transparentnosti rada sekretarijata. Kako je vidljivo pregledom sajta i konkursa koje je sekretarijat sprovodio, ni za jedan od njih nema objavljenih rezultata, što je suprotno pojmu “javni konkurs”.

“Moje iskustvo sa institucijama u Srbiji koje se bave naukom je da se skretanje pažnje na probleme i pokretanje nekih sumnji ne doživljava konstruktivno, ali ono što ja sada radim je poziv da se iznađe bolje rešenje. Procedure sada otvaraju ogroman prostor za manipulacije i zloupotrebe, a svako javno istupanje se tretira kao neprijateljstvo, politizuje se”, navodi naš sagovornik.

Fantomskim udruženjima za mlade milioni na konkursu u Novom Sadu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link